Wethouder vertrekt in nasleep Friese rel

De Leeuwarder PvdA-wethouder en loco-burgemeester H. de Haan, die onlangs landelijke bekendheid verwierf tijdens de burgemeesterscrisis in de Friese hoofdstad, is maandagavond afgetreden....

Volgens de ex-burgemeester had het rapport haar val ingeluid: zij wilde het naar de gemeenteraad sturen, De Haan en andere wethouders weigerden dat. Door druk van de media zag het college van B en W zich vrijdagavond gedwongen het rapport alsnog te verspreiden.

Daarna stelden de collegepartijen PAL/GroenLinks, VVD en CDA, in meer of minder krachtige bewoordingen, haar positie ter discussie. Ze toonden zich geschokt door het rapport, dat is opgesteld door adviesbureau Monsma & Partners uit Sliedrecht. Het beschrijft hoe chaotisch de gemeentelijke belastingen zijn georganiseerd.

'Ik heb het nou helemaal gehad', zei T. Uiterwijk Winkel, fractievoorzitter van PAL/GroenLinks. Haar VVD-collega T. van Mourik: 'Wij tillen hier heel zwaar aan.' CDA fractievoorzitter R. Wijmenga: 'Er moeten politieke consequenties aan verbonden worden, met het oog op de geloofwaardigheid van de politiek.'

Alleen de PvdA bleef zijn eigen wethouder vooralsnog steunen. Daarop moest De Haan, als verantwoordelijk wethouder van Financiën, constateren dat haar 'verder functioneren' steun ontbeerde. Gisteravond las zij op een inderhaast georganiseerde persconferentie een verklaring voor waarin zij uitlegde waarom zij opstapt.

Ze benadrukte, zoals ze eerder heeft gedaan, dat het Monsma-rapport een 'gespreksnotitie' is die 'geen volledig beeld geeft van de totale belastingheffing': alleen de knelpunten zijn in kaart gebracht. Tijdens een vergadering van de raadscommissie Bestuur en Middelen, woensdag, had zij willen uitleggen welke 'herstelmaatregelen' intussen zijn genomen. Alleen: minstens twee fracties hebben die uitleg niet afgewacht.

De Haan overleefde dit jaar twee eerdere affaires rond de onroerendzaakbelasting, die voor Leeuwarden een inkomstenderving van rond vijf miljoen gulden betekenen. Vrijdag maakte het college bekend dat de stad nog eens 3,8 miljoen gulden aan ozb-inkomsten misloopt.

Tijdelijk burgemeester M. de Boer vindt het spijtig dat Leeuwarden een capabele wethouder kwijtraakt. PvdA-fractievoorzitter S. Sijtsma noemde het moedig dat De Haan weggaat. Diverse raadsleden beklemtoonden dat hun roep om De Haans aftreden niets te maken heeft met het ontslag van ex-burgemeester Van Maaren. 'Dit was niet de goede burgemeester voor Leeuwarden', aldus Van Mourik van de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden