Wethouder tekende petitie moslimradicalen

De van oorsprong Turkse wethouder Hatice Can-Engin (PvdA) van Gilze-Rijen heeft twee weken geleden een petitie ondertekend van de omstreden organisatie Hizb ut-Tahrir....

ANP

Nadat haar duidelijk werd dat Hizb ut-Tahrir volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bestaat uit moslimradicalen, heeft ze afstand genomen van de groepering en haar steun voor de petitie tegen het lasteren van de islam ingetrokken.

‘Ik heb deze boodschap onderschreven omdat ik veel waarde hecht aan dialoog en harmonie in de Nederlandse samenleving. Omdat ik zo hecht aan democratie, dialoog en harmonie neem ik nu ten stelligste afstand van deze organisatie. Ik betreur eventuele misverstanden die kunnen zijn ontstaan’, aldus de verklaring.

Hizb ut-Tahrir (Bevrijdingspartij) is in veel landen in de islamitische wereld en enkele Europese landen verboden. De naam van de organisatie stond ook onder pamfletten die rond de jaarwisseling in Nederland zijn verspreid tegen de koranfilm van PVV-leider Geert Wilders.

Al eerder kwam een PvdA-politica in opspraak door de petitie. De PvdA-fractie in de Rotterdamse deelgemeente Charlois vroeg raadslid Bouchra Ismaili haar zetel af te staan nadat bekend werd dat zij de petitie had ondertekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden