Wethouder Lansingerland in opspraak

Woensdag is opnieuw een wethouder in opspraak geraakt wegens belangenverstrengeling. Het gaat om Jan den Uil uit de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Den Uil heeft zijn zakelijke belangen niet altijd helder gescheiden van zijn taken als wethouder. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) dat woensdag openbaar werd. Sinds 2001 was Den Uil namens de ChristenUnie in het college verantwoordelijk is voor bouwprojecten en het grondbedrijf van Lansingerland. Daarnaast was hij directeur/aandeelhouder van een architectenbureau.

In de fout

In die dubbelfunctie is Den Uil volgens BING een aantal keer nadrukkelijk in de fout gegaan. Zo heeft hij zich niet afzijdig gehouden toen de gemeente bepaalde welke grondprijs een nieuw te bouwen gezondheidscentrum zou moeten betalen. Dat had hij wel moeten doen omdat zijn eigen architectenbureau het gezondheidscentrum had ontworpen en de bouwvergunning had aangevraagd.

'Het is voorstelbaar dat er later twijfels zijn gerezen over de totstandkoming (en de hoogte) van de grondprijs en zijn wij van mening dat de schijn van belangenverstrengeling is ontstaan', schrijft BING.

De wethouder heeft ook geprobeerd de bouwaanvraag voor een villa te beïnvloeden, stelt BING vast. 'Ogenschijnlijk ten gunste van de aanvrager, zijn eigen architectenbureau.' En Den Uil wekt de schijn van belangenverstrengeling nogmaals door zijn huis te verhuren aan een projectontwikkelaar die veel bouwprojecten uitvoert binnen de gemeente.

Het is de derde keer binnen korte tijd dat een wethouder in het nieuws komt wegens malversaties. Vorige week begon in Amsterdam een proces tegen de voormalige gedeputeerde in Noord-Holland, Ton Hooijmaijers. En in Roermond moest wethouder Jos van Rey aftreden omdat hij vertrouwelijke informatie uit de sollicitatiecommissie voor het burgemeesterschap had doorgespeeld aan kandidaat en partijgenoot Offermans.

Vergelijkbaar met Roermond

'De situatie van Den Uil is goed vergelijkbaar met de situatie in Roermond', stelt Joost Smits die een weblog bijhoudt over de politiek in Lansingerland, waaronder ook Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek vallen. Smits bracht de zaak mede aan het licht. 'Er is hier een dorpse sfeer waarbij een populaire en aardige wethouder als Den Uil uiteindelijk niet kritisch meer wordt gevolgd.'

Dat BING uiteindelijk toch een rapport heeft geschreven is te danken aan de aanhoudende vragen van één gemeenteraadslid, Eddy Neeleman. Om zijn kritische opstelling werd hij wel uit de fractie van de locale coalitiepartij Leefbaar 3B gezet en kreeg hij later een berisping van de burgemeester.

Smits is dan ook blij dat BING ook de bestuurscultuur in Lansingerland hekelt. 'Betrokkene is kennelijk niet of nauwelijks aangesproken door zijn medecollegeleden en andere betrokkenen', schrijven de onderzoekers.

Den Uil was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Hij wil eerst het oordeel van de gemeenteraad afwachten voordat hij zijn reactie geeft. De fractievoorzitter had nog geen tijd gehad het rapport te bestuderen en wilde daarom ook nog niet reageren.

Offermanns weg als VVD-voorzitter

Ricardo Offermanns stapt ook op als voorzitter van de VVD Limburg. Dat heeft hij gisteravond bekendgemaakt tijdens een vergadering van het provinciaal partijbestuur. 'De VVD is niet gebaat bij een situatie van onrust en onzekerheid', liet hij in een verklaring weten. 'Aangezien ik in 2013 toch al voornemens was mijn voorzitterschap te beëindigen, is het gezien de gang van zaken gedurende de afgelopen dagen in het belang van de VVD om per direct te stoppen als voorzitter van VVD Limburg.' Maandag trok Offermanns zich terug als voorgedragen burgemeesterskandidaat in Roermond. Dinsdag maakte hij wegens de affaire-Van Rey ook zijn vertrek als burgemeester van Meerssen bekend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden