Wethouder kritiseert Marokkanen

De Amsterdamse wethouder Aboutaleb heeft felle kritiek op het verdeelde optreden van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland rond de aardbeving in Al Hoceima....

Van onze verslaggeefster

'Ik ga er niet over, laat dat voorop staan, maar wat mij steekt, is dat het ook bij zo'n ramp niet lukt de onderlinge verschillen te overbruggen', aldus Aboutaleb zondagavond.

De wethouder, geboren in het rampgebied, zag de afgelopen week wel 'honderd' verschillende gironummers voorbijkomen. 'Terwijl je nu met één naam, één gezicht en één gironummer naar buiten moet treden.'

Op al die gironummers, ook van tientallen moskeeën, is volgens hem afzonderlijk een paar duizend euro gestort. Met die gezamenlijke opbrengst van rond de vier ton zou je volgens Aboutaleb een nieuwe school kunnen financieren. Hij is bang dat nu alle aparte beetjes geld op 'amateuristische wijze' gaan worden besteed.

Op een benefietavond in Amsterdam voor de slachtoffers van de aardbeving stelde Aboutaleb dat hij voorheen, als ambtenaar van de stad Amsterdam, de Marokkaanse gemeenschap meermalen heeft bezworen zich te organiseren. Nooit kreeg hij een reactie van iemand uit de gemeenschap.

Nu hij wethouder is, heeft hij nog steeds geen Marokkaanse gespreksleider om mee te overleggen. 'Ik moet met acht verschillende leiders spreken. Dat kan niet. We zijn los zand, terwijl er nu juist behoefte is aan beton', aldus Aboutaleb op de benefietavond.

Volgens hem werd er zeer instemmend gereageerd op zijn betoog. 'Kennelijk moest het eens worden gezegd. Ik kreeg een podium en heb mijn kans gegrepen.'

Zondagmiddag demonsteerden in Den Haag ruim 200 Marokkanen uit solidariteit met de slachtoffers van de aardbeving. De meeste demonstranten hebben familie in het getroffen Rif-gebergte.

Een delegatie wilde een petitie afleveren bij de Marokkaanse ambassade, maar er deed niemand open. Daarom is de petitie in de brievenbus gestopt. De demonstranten wilden hun woede kenbaar maken over de gebrekkige hulpverlening in Marokko.

Het Nederlandse USAR-reddingsteam is zaterdagavond teruggekeerd van zijn uitzending naar Marokko. Het team was te laat om nog slachtoffers te kunnen bergen en heeft zich voornamelijk beziggehouden met verkenningstochten en hulpverlening.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden