Wethouder geeft bezoek karaokebars toe

De 'Dikke Komrij' komt eraan en HP/De Tijd vertelt over de volgende week te verschijnen pil van 2500 pagina's, waarin naar verwachting drie-tot vierduizend gedichten zullen zijn opgenomen....

Zoals elke week voorziet Elsevier de nieuwsagenda van afgelopen week van vele korte achtergronden. Het blad komt daarbij onder meer uit bij nen Amsterdamse wethouder, Frits Huffnagel. Pas aangetreden bestuurders leggen interviewverzoeken gewoonlijk nog even terzijde, maar Huffnagel, graag bezoeker van karaokebars, laat nu al weten dat zijn voorkeur uitgaat naar een bloemetje in de PC Hooftstraat en naar twintig parkeergarages in plaats van twee. De nieuwe wethouder houdt voorts van Reve, Willeke Alberti, Andrazes en Ramses Shaffy en legt zijn werkbezoeken bij voorkeur af aan de horeca (behalve als Hans Dijkstal er op zijn saxofoon blaast).

Nen verhaal over een optimistische politicus betreft George W. Bush, die in kritische Europese ogen al het afkeurenswaardige van Amerika vertegenwoordigt.

In vijftien korte hoofdstukjes wordt uitgelegd waarom dit een foute gedachte is. 'Je moet er niet aan denken dat China de enige supermacht zou zijn.'

De inhoud van Vrij Nederland is deze week voor een belangrijk gedeelte gewijd aan het verleden.

De aanleidingen zijn telkens de verschijning van een boek of film dan wel de opvoering van een toneelstuk. Onderwerpen zijn: de massale verkrachtingen van vrouwen in het bevrijde Berlijn van 1945 en het leven van gangster Klaas Bruinsma. Een amusanter onderwerp betreft Johan Cruijff, over wie een documentaire En un momento dado is gemaakt door Ramon Gieling.

Pi de rstance in dit VN-nummer is evenwel de special over de klassieken in de literatuur. Eerste voorwaarde om een klassieker klassiek te mogen noemen, lijkt te zijn dat de auteur gestorven is. Daarna worden de criteria onduidelijk. De status klassiek wordt grotendeels bepaald door toeval. Dat vindt althans Maarten 't Hart, die in dit soort zaken zeer belezen en tegendraads is. Hij noemt een aantal namen van volstrekt onbekende auteurs, die lang geleden prachtige boeken hebben geschreven, maar aan de aandacht van de literaire canonmakers Hummie Heumakers (NRC) en C & A Pe(e)(

Volkskrant) zijn ontsnapt.

Moedeloosmakend is wel dat wie maar de helft van de in deze special genoemde meesterwerken wil lezen, de eerste dertig jaar niet aan de Dikke Komrij toekomt. Gelukkig is er in VN hoopvol nieuws van het SP-front. Verscholen in de rubriek Mediaweek geeft Ali Lazrak toe dat hij tegenover VN veel milder is gestemd dan hij eerder was in zijn gesprek met een ander blad.

De Groene Amsterdammer komt, net als VN en HP/De Tijd, terug op de moord op schoolleider Hans van Wieren en doet dat met een klein, maar warm en goedgeschreven verhaal van Kees Beekmans, leraar aan het vmbo. Van harte aanbevolen. Dat geldt ook voor de schets van de perikelen in de SP. De Groene weet duidelijk te maken dat er meer aan de hand is dan een ruzie tussen Kamerleden van partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden