Wethouder dreigt met bevriezing geld huisvesting scholen

De Amsterdamse onderwijswethouder Lodewijk Asscher bevriest de huisvestingsmiddelen van middelbare scholen in zijn gemeente als zij weigeren de problemen rond de loting serieus aan te pakken. Dat betekent dat zij van de gemeente geen geld krijgen voor nieuwe schoolgebouwen.

Wethouder Lodewijk Asscher

Dat meldt RTV Noord Holland. Asscher vindt dat schoolbesturen te weinig doen om bijvoorbeeld de versnippering in het VMBO tegen te gaan, te zorgen voor een groter aanbod in stadsdelen als Nieuw-West en Noord, en categoraal onderwijs aan te bieden. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeente.

Uitgeloot
De problemen die nu bij de loting voor nieuwe leerlingen spelen, komen voort uit gebrek aan inspanning bij de scholen, meent Asscher. Veel kinderen worden uitgeloot omdat er, vooral bij gymnasia en populaire VMBO-scholen, teveel inschrijvingen zijn. Kinderen uit groep 8 krijgen vandaag te horen of ze bij de middelbare school van hun keuze terecht kunnen. Honderden van hen zullen teleurgesteld moeten worden.

Volgens Asscher hebben scholen er belang bij om dit probleem niet aan te pakken. 'Als je moet loten, is dat een soort brevet van populaire school en als je niet moet loten, is het een kwestie van rustig afwachten welke leerlingen er na de loting bij jou aan de poort staan.'

De schoolbesturen hebben verbaasd gereageerd op de plannen, en willen opheldering van de wethouder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.