Wethouder Den Helder sjoemelde nog meer

De pas benoemde waarnemend burgemeester van Uitgeest, G. Nijpels, heeft als wethouder in Den Helder meer gesjoemeld dan tot nu werd aangenomen....

Nijpels zegt verrast te zijn door de beschuldigingen, maar wil verder geen commentaar geven.

Volgens burgemeester W. Hoekzema was er geen gemeentelijk belang om de toegangsweg te asfalteren. Hij wil de zaak verder laten rusten. De nieuwe onthulling zal vanavond worden besproken in de gemeenteraad, waar de afronding van het KPMG-onderzoek naar het declaratiegedrag van B en W en een fraudezaak al op de agenda stond.

Nijpels is een van de drie wethouders die in maart van dit jaar als gevolg van dit KPMG-onderzoek moesten aftreden. Hem werd toen vooral verweten het binnenterrein van een manege grotendeels op kosten van de gemeente te hebben laten asfalteren.

Een andere afgetreden wethouder, E. Kip, had volgens KPMG opdracht gegeven een toegangsweg naar een restaurant met gemeenschapsgeld te asfalteren. De onderzoekers twijfelen nu aan de juistheid van deze bewering. Ze vinden het waarschijnlijker dat Nijpels ook in dit geval de opdrachtgever was.

Fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Uitgeest zeggen te schrikken van de nieuwe bevindingen. Maar ze willen het standpunt van de Helderse raad afwachten, alvorens een oordeel te vellen over Nijpels. De ex-wethouder is voor tweeënhalf jaar burgemeester in Uitgeest.

Nijpels was per 1 september benoemd, maar had de commissaris van de koningin in Noord-Holland, J. van Kemenade, gevraagd de benoeming op te schorten tot na de raadsvergadering in Den Helder. Nijpels: 'Ik wilde de afsluiting van het KPMG-onderzoek afwachten, zodat ik onbelast naar Uitgeest kan gaan'.

Van Kemenade wil niet reageren op de nieuwe verwijten aan het adres van Nijpels. Een delegatie van de gemeenteraad van Uitgeest gaat vanavond naar Den Helder. Daarna wordt bepaald of Nijpels nog welkom is in Uitgeest. 'We willen een burgemeester zonder geur van fraude en corruptie om zich heen', zegt T. Velthuis van de Progressief Uitgeest, de grootste raadsfractie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden