Wethouder Den Haag treedt af

De Haagse wethouder Arend Hilhorst (Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) van de PvdA is woensdag afgetreden. Na overleg met collega PvdA-wethouders en de fractie van zijn eigen partij besloot Hilhorst, voormalig adviseur van oud-premier Kok, dat er 'onvoldoende steun is om de zware taken van het wethouderschap nog langer...

Van onze verslaggeefster Willemijn Steutel

De afgelopen maanden lag Hilhorst vanwege diverse projecten onder vuur. De directe aanleiding voor zijn vertrek is de crisis rond de verkoop van NV Woningbeheer, een bedrijf voor stadsvernieuwing. De aandelen van Woningbeheer zijn voor 100 procent in handen van de gemeente en Hilhorst draagt de verantwoordelijkheid. De gemeente had het bedrijf voor veel geld willen verkopen, maar de koop ketste onlangs af toen de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale afhaakte. Volgens Rochdale zou er sprake zijn van belangenverstrengeling bij Woningbeheer.

Uit publicaties in de Haagsche Courant bleek dat gemeentelijk topambtenaar Jagersma bij Woningbeheer commissarissen aanstelde die afkomstig waren van het adviesbureau Koningsbos, waar ook hijzelf commissaris is. Ook zouden deze commissarissen, met medeweten van het gemeentebestuur, buitensporig hoge maandvergoedingen declareren.

Het college van burgemeester en wethouders schaarde zich achter de wethouder, maar de Haagse PvdA sprak vorige week van 'een smoezelige affaire'. Toch zag Hilhorst toen nog niet de noodzaak om op te stappen. 'Ik had er vertrouwen in, maar de gesprekken pakten dinsdagavond onverwacht anders uit', zegt de wethouder.

Raadslid Gyei van de SP is opgelucht dat Hilhorst is opgestapt. 'Ik heb maanden geleden al aangedrongen op zijn vertrek. Het is dapper dat hij nu zijn kop op het hakblok legt, want zo voorkomt hij gezichtsverlies van de hele PvdA.' Volgens Gyei, die zich al 'twee tot drie jaar' met de affaire rond woningbeheer bezighoudt, 'was de rommel niet meer onder de pet te houden.' Hilhorst is volgens haar onterecht loyaal geweest jegens topambtenaar Jagersma, die overigens zelf besloot zijn functie als commissaris bij Koningsbos neer te leggen vanwege de commotie. 'De wethouder heeft zwak gehandeld en over zich heen laten lopen. Hilhorst had veel eerder schoon schip moeten maken', zegt Gyei.

Fractievoorzitter Kool van de PvdA zei het besluit van Hilhorst te betreuren. 'Maar ik respecteer zijn conclusie dat zijn positie, met het oog op de ingewikkelde dossiers, in de toekomst te zwak zou zijn.' Hij benadrukte dat het besluit om te vertrekken bij Hilhorst zelf lag, en dat de fractie niet het vertrouwen heeft opgezegd.

Wethouder Bruins neemt de zaken van Hilhorst tijdelijk waar. Het is nog onduidelijk wie hem definitief zal opvolgen. Kool wilde niet ingaan op de vraag of de nieuwe wethouder vanuit de fractie komt, of van buiten. 'Het gaat om de zwaarste portefeuille in Den Haag, dus het moet iemand zijn met kennis van zaken en veel kennis van de stad. Hiervoor moet je echt de haarvaatjes van de stad kennen', zegt Kool.

Burgemeester Deetman en de collega-wethouders lieten woensdag in een verklaring weten dat zij het betreuren dat Hilhorst vertrekt. Het college meent dat Hilhorst 'zich met overtuiging en gedrevenheid heeft ingezet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden