Wetenschapsweek

Gisteren is in Delft de Wetenschap en Techniek Week geopend, ditmaal met als thema: Voeding. In openbare bibliotheken en bij de VVV's is het programmakrantje van dit jaarlijkse evenement in veelvoud voorradig....

Vooral in universiteitssteden is er morgen, op de Wetenschapsdag, een bijzonder programma, bijvoorbeeld in Delft, Amsterdam, Leiden, Maastricht, Nijmegen en Groningen. Opvallend is de wat bescheiden bijdrage van Wageningen. Alleen vandaag is er een open dag - met overigens een keur aan activiteiten - bij het Rikilt, controle-instituut voor de voeding (www.wur.nl/wetenschapsdag). Voor een universiteit die voeding als speerpunt heeft gekozen, is dat misschien toch een wat magere bijdrage.

Overigens laten lang niet alle deelnemers zich veel aan het thema gelegen liggen. Vooral Amsterdam (www.cwi.nl/wcw-opendag) richt zich op andere zaken. Maastricht concentreert zich juist volledig op voeding onder het motto 'Meet wat je eet' (www.unimaas.nl).

Groningen (www.rug.nl/cis/nieuws/wetenschapsdag), hangt er een beetje tussenin. Traditioneel is Studium Generale in Groningen erg actief tijdens de wetenschapsweek. De activiteiten staan deze maand alle in het teken van eten (www.rug.nl/cis/sgg/). In het verleden werden samen met collega's in Twente tijdens de wetenschapsweek internationale wetenschapstoppers naar Nederland gehaald. Aan die samenwerking is echter een eind gekomen.

Ook andere instellingen in het land laten geregeld het thema links liggen. Veel tonen gewoon hun fraaie technische snufjes, bijvoorbeeld de telescoop in Dwingeloo - de enige activiteit van de wetenschapsweek in Drenthe (www.astron.nl). Andere proberen er in de titel nog een draai aan te geven, zoals bijvoorbeeld de sterrenwacht Schrieversheide met 'Hongerige sterren' (www.sterrenwacht.nl).

Ook het andere uiterste komt veelvuldig voor: wel voedsel, maar geen wetenschap. De wereldeierdag (www.internationalegg.com) op 12 oktober - omelet eten in verschillende horecagelegenheden - lift mee met de wetenschapweek.

Uiteraard zijn er de komende week ook tal van leuke, passende activiteiten. Opvallend veel instellingen richten zich bijvoorbeeld op het verleden van de voedselbereiding of -verwerking. Zo vertelt het Openluchtmuseum in Arnhem de hele week over voedselbereiding in het verleden (www.openluchtmuseum.nl). De hulpmiddelen daarvoor zijn te zien in Kerkrade in het Industrion (www.industrion.nl). Nog veel verder terug gaat dit weekend het prehistorisch openluchtmuseum in Eindhoven (www.dse.nl/eversham) en morgen de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort (www.archis.nl).

Wie geen zin heeft de deur uit te gaan en toch een graantje wil meepikken van het thema, kan zich thuis richten op een voedselquiz (www.wsf.nl/quiz).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden