Wetenschapsvideo's, replica's en magazinecovers

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Trouwen in nep-Parijs. Beeld Wassink Lundgren

Maarten Keulemans

Een van de levendigste wetenschapsschrijvers in het veld is Maarten Keulemans. Vandaag vindt u zijn verhaal over stokoude microben diep onder het aardoppervlak in Sir Edmund, maar van de week schreef Maarten ook al over het echte paleodieet (best smerig), geheimzinnige steenbollen in Bosnië (niet geheimzinnig), over wat er gebeurt in het brein van de lsd-gebruiker en over de Amerikaanse presidentskandidaten. Hij laat de race voorspellen door een team van evolutiepsychologen en een team van politicologen, om te ontdekken hoe instinctief de kiezer kiest.

Om het mensen als mij nog makkelijker te maken, legt Maarten tegenwoordig ook op beeld wetenschap uit. Met behulp van een papieren vliegtuigje en een eerbiedwaardige bibliotheek demonstreert hij deze week de nieuwe mogelijkheden om het dna te manipuleren. Als u toch bij onze video's aan het kijken bent, klik dan beslist ook even het wetenschapsfilmpje aan over risico's bij fokprogramma's. Animator Myrthe van Gurp (er komen steeds nieuwe disciplines bij op een krantenredactie) maakte er een vermakelijke cartoon van over de verwoestende gulzigheid van een otter-casanova.

Nep en echt

Marije Vlaskamp, de China-correspondent die ons echte Chinezen leert kennen, was deze week op bezoek in Waterstad, een nagebouwd Venetië waar Chinezen wonen en andere Chinezen heen kunnen om Venetië te zien, prettig met hun eigen eten erbij. Het is slechts een van de honderden nagebouwde Europese stadjes in China.

Discussies over de ethiek van kopieergedrag zijn een typisch westerse gedachtengang, schrijft Marije. Chinezen waarderen een goede kopie, het is een eerbetoon. Wij zijn geen haar beter, schreef Sylvia Witteman in haar column, omdat we willen dat onze Chinese restaurants er uitzien als de Verboden Stad, of wat we ons daarbij voorstellen: 'Een bordeelkleurig drakenpaleis met pagodedaken, overal zijden waaiers, pentatonische tinkelmuziek en eerbiedig knikkende Chinezen met lange vlechten en van die sissende sampanstrohoeden'.

Volgens Jean-Pierre Geelen (lees zijn dagelijkse column in V!) is nep het nieuwe echt, ook hier: van de nieuwe computer-Rembrandt tot het hologram van Jimi Hendrix. Hij eindigde met onze eigen nieuwe Volkskrant-aanbieding: replica's van beroemde schilderijen die in Duitsland zijn gemaakt. Er zijn er nu al honderden verkocht, maar over die advertentie vielen in onze maandagse nabespreking harde woorden.

Dit soort aanbiedingen komt van onze uitgever, maar ze moeten wel bij de krant passen. De redactie brengt originele kunst onder de aandacht, dan zijn replica's wel even slikken. 'We moeten onze genadeloos goede smaak niet van tafel vegen met platte placemat-kunst', poneerde chef-V en smaaknazi Chris Buur. Ik wierp tegen dat we als Volkskrant Mondriaan en Monet ook weer niet slecht vinden. Maar ja, ik heb zelf dan ook thuis een Hopper-replica hangen, bij wijze van experiment aangeschaft op een tentoonstelling in Washington. Bevalt prima. Ter troost van Chris: in dezelfde kamer hangt het schilderij van een varken dat hij (Chris) als student zelf heeft geschilderd. Genadeloos goed.

Jaap Biemans

Als je als potentiële klant wordt ontvangen op een reclamebureau, word je doorgaans opzichtig tegenover een overladen prijzentafel gezet. Dat kunnen wij op de magazineredactie zo langzamerhand ook doen. Deze week wonnen de covers van Volkskrant Magazine twee 'lampen' bij de grote prijsuitreiking van reclamecreatieven. Heel leuk: onze recente campagne 'Lees je koppen of lees je de krant?', die spotjes waarbij mensen alleen in nieuwskoppen met elkaar praten en niet verder komen, won de gouden lamp voor copywriting. Bedacht door Joris Kuijpers van DDB/Tribal.

Uitzonderlijk op een reclame-avond was de prijs voor magazinecovers. Maar die worden dan ook met veel creativiteit gemaakt sinds Jaap Biemans art director is van Volkskrant Magazine is. Hij is zelf behalve prijzencollectioneur ook groot liefhebber van tijdschriftencovers. Hij verzamelt ze uit de hele wereld op zijn vermaarde site coverjunkie. Als u daarop bovenaan Volkskrant Magazine invult, vindt u al zijn eigen covers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden