Wetenschapsnieuws

HAYABUSA Japanse wetenschappers hebben microscopische deeltjes aangetroffen in de capsule die de ruimtesonde Hayabusa naar de aarde heeft teruggebracht na een bezoek aan de komeet Itokawa....

Malaria hindert mens al zo'n 2,5 miljoen jaar
BLOEDPARASIET De malariaparasiet P. falciparum is waarschijnlijk al zo'n 2,5 miljoen jaar in staat om mensachtigen te besmetten. Zoogdieren worden al ongeveer 12,5 miljoen jaar slachtoffer van de bloedparasiet. Dat maken Amerikaanse onderzoekers op uit een genetische analyse van de evolutie van de parasiet (Science 8 juli). Volgens de onderzoekers was malaria voor de mens en zijn voorlopers lange tijd geen echt probleem. De relatief recente uitbraak van malaria als een reëel volksgezondheidsprobleem brengen ze in verband met hogere bevolkingsdichtheden en vooral de ontwikkeling van landbouw.

Vitamine E helpt tegen Alzheimer
DEMENTIE Ouderen met hoge concentraties vitamine E in hun bloed lopen minstens 45 procent minder kans op de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een Zweedse studie die deze week is gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease. De onderzoekers volgden zes jaar lang 232 80-plussers die aan het begin van de studie niet dement waren. Ze bestudeerden het effect van alle acht componenten van vitamine E, terwijl de meeste studies die tot nu toe zijn gedaan, zich alleen op de meest actieve component a-tocoferol richtten. Ouderen slikken vaak voedingssupplementen met hoge concentraties a-tocoferol. De Zweden ontdekten dat hoge concentraties van alle componenten van de vitamine van belang zijn.

Dwergnijlpaard krijgt in zoo vooral dochters
GEBOORTECIJFERS Zoölogen staan voor een raadsel, maar de uiterst zeldzame dwergnijlpaarden blijken in gevangenschap tweemaal zoveel dochters als zonen te krijgen. Dat melden de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde en het Institute of Breeding Rare and Endagered African Mammals (IBREAM) deze week. Zij gaan in West-Afrika onderzoek doen naar de geboortecijfers. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd de populatie dwergnijlpaarden geschat op hooguit drieduizend dieren. Vermoedelijk daalt dat het aantal nog steeds door jacht en kleinere leefgebieden. Verreweg de meeste kennis over dwergnijlpaarden is opgedaan bij dieren in dierentuinen. In het wild zijn de dieren uiterst schuw. De onderzoekers gaan bewegingsgestuurde nachtzichtcamera's gebruiken om meer van ze te zien. Of de scheve geboortecijfers daar representatief zijn voor de reproductie in het wild, is een van de onderzoeksvragen.

Walvis roept harder in lawaaiige omgeving
NOORDKAPERS Walvissen die in een omgeving met veel onderwaterlawaai komen, gaan luider met elkaar communiceren. Dat blijkt uit onderzoek van Penn State University (Biology Letters) bij in totaal veertien zogeheten Noordkapers die met onderwatermicrofoons waren toegerust door middel van zuignappen. De onderzoekers bekeken vooral de contactroep van geïsoleerde dieren. Die wordt geleidelijk hoger. Onderwatergeluid maskeert een deel ervan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden