WETENSCHAPSNIEUWS

VONDST Gletsjers kunnen veel meer vloeibaar water bevatten dan tot nog toe is aangenomen. Het water bevindt zich in scheuren aan de onderkant die tientallen meters in de ijsmassa's doordringen. Dat blijkt uit metingen van wetenschappers aan de Bench gletsjer in Alaska. Die is 7 kilometer lang en tot 200 meter dik. In het netwerk van scheuren bevindt zich genoeg water om de gletsjer met een laag van tien centimeter te bedekken, schrijven de onderzoekers in Nature. De hoeveelheid water bepaalt voor een groot deel hoe de gletsjer beweegt, maar in computermodellen werd daar amper rekening meegehouden. Vooral de omvang van het waternetwerk is onverwacht groot.

Gletsjer houdt grote plas water verborgen

Zwart gat in lab steunt theorie van Hawking

STRALING Een groep van onderzoekers heeft aangetoond dat Hawking-straling wel degelijk bestaat. Hawking-straling is licht dat wordt uitgezonden door een zwart gat, de kosmische afvoerputjes die ontstaan als sterren aan het einde van hun leven ineenstorten tot een massa met een superkrachtig zwaartekrachtveld. Ruim dertig jaar terug ging de wetenschap er vanuit dat de aantrekkingskracht van een zwart gat zo groot was dat niets er aan kon ontsnappen, zelfs licht niet. Tot 1974, toen de Britse kosmoloog Stephen Hawking berekende dat zwarte gaten wel licht moeten uitzenden. Britse en Italiaanse geleerden schrijven in Physical Review Letters dat ze licht hebben zien ontsnappen uit een zwart gat dat ze in een laboratorium hadden gecreëerd. Niet iedereen is overtuigd. 'Laboratoriumproeven zijn niet te vergelijken met de kwesties die rond echte zwarte gaten spelen', stelt Adam Helfer van de University of Missouri in The New Scientist.


Nobelprijs dna deels gebaseerd op jatwerk

BRIEVEN Francis Crick en James Watson, in 1953 de ontdekkers van de wenteltrapstructuur van dna, beseften van meet af aan dat het gebruik van gegevens van een concurrerend lab niet door de beugel kon. Dat blijkt uit brieven die zijn opgedoken in het archief van een collega van Crick, Sidney Brenner, meldt Nature. Crick vermoedde eerder dat een secretariaat op zijn Cavendish Laboratory zijn correspondentie had weggegooid. In de brieven tussen Crick en Maurice Wilkins geeft de eerste toe dat hij röntgenfoto's van Kings College gebruikte voor het ontrafelen van dna. Wilkins beklaagt zich daarover. Crick schrijft terug dat hij niet zo boos moet zijn. 'Bedenk dat onze kleine diefstal de eenheid in je groep heeft versterkt.' Watson, Crick en Wilkins kregen in 1962 een Nobelprijs voor hun werk.


Planten zijn er slechter aan toe dan de panda

BIODIVERSITEIT Planten worden veel meer met uitsterving bedreigd dan zoogdieren. Dat blijkt uit tellingen die zijn verricht onder leiding van de Royal Botanic Gardens in Kew. Van alle planten die in het wild voor komen, moet op de korte termijn voor het lot van 22 procent worden gevreesd. Bij zoogdieren staat 21 procent van de soorten op het punt voorgoed te verdwijnen, bij vogels is dat 12 procent. De onderzoekers hebben een betrouwbare schatting moeten maken, omdat het onmogelijk bleek om het lot van alle 380 duizend bekende plantensoorten in kaart te brengen. De botanici hebben daarom de methode waarmee de risico's voor dieren zijn vastgesteld, nagebootst voor planten. Ze hebben 4000 soorten bestudeerd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden