WETENSCHAPSNIEUWS

SPEX - De China Academy of Space Technology heeft belangstelling voor het Utrechtse SPEX-instrument - een zogeheten spectropolarimeter - die in ontwikkeling is bij SRON Netherlands Institute for Space Research. Dat zegt Avri Selig van SRON. SPEX zou geplaatst moeten worden aan boord van de toekomstige Chinese Marssonde Yinghuo ('vuurvlieg', maar tevens een oude Chinese naam voor Mars). Eén probleem: van SPEX bestaat tot nu toe alleen een prototype, en China wil Yinghuo eind 2013 al lanceren. Omdat de financiering van het instrument nog niet rond is, is dat volgens Selig wel erg ambitieus.

biobrandstof - Vingergras, een grondstof voor bio-ethanol, levert na genetische manipulatie meer dan eenderde meer brandstof op. Het Amerikaanse vingergras (Panicum virgatum) is een veelbelovende bron van groene energie, maar de vergisting van de biomassa kost veel enzymen bij hoge temperaturen. Amerikaanse wetenschappers wisten het gehalte aan houtstof via genetische manipulatie te verminderen (houtstof geeft structuur aan de celwanden van de plant). Het transgene gras heeft minder weerstand tegen bacteriën en enzymen en kan makkelijker worden vergist. Dit levert tot 38 procent meer ethanol op, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift PNAS.

androgenen -Mannen die al op hun 20ste kaal zijn, hebben later een twee keer zo grote kans op prostaatkanker. Dat schrijven Franse wetenschappers deze week in Annals of Oncology. Ze vergeleken 388 mannen die waren behandeld voor prostaatkanker met 281 gezonde mannen. De mannen die op hun 30ste of 40ste haar begonnen te verliezen hadden geen groter risico op kanker. De onderzoekers vermoeden dat androgenen een rol spelen. Die zijn van invloed op alopecia (kaalheid), en ook op de ontwikkeling van prostaatkanker. Een bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker is niet aan de orde en daarom is het volgens de onderzoekers zaak om risicogroepen vast te stellen. Kale twintigers zouden mogelijk voor vroegtijdige screening op de ziekte in aanmerking komen.

supplementen -Supplementen met zink verminderen de ernst en de duur van een verkoudheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Cochrane Collaboration, de organisatie die het effect van medische behandelingen vaststelt door alle relevante studies op een rijtje te zetten.


Om de meerwaarde van zink te kunnen bepalen, beoordeelden de onderzoekers vijftien studies waaraan bij elkaar 1.360 mensen deelnamen. Als patiënten binnen een dag na aanvang van hun verkoudheid zinktabletten of zinksiroop namen, waren ze na een week veel vaker weer beter dan de groep die een placebo kreeg. Kinderen die minstens vijf maanden lang extra zink namen, werden minder vaak verkouden. Een behandeladvies is echter lastig te geven omdat de optimale dosis en de duur van de behandeling onduidelijk zijn.

metabolisme -Zwarte beren vertragen hun stofwisseling tijdens de winterslaap tot een kwart van het normale niveau. Dat is veel meer dan op grond van de verlaging van hun lichaamstemperatuur - met 5 tot 6 graden - mag worden verwacht. Normaal daalt het metabolisme met de helft voor elke 10 graden verlaging van temperatuur, aldus Amerikaanse onderzoekers in Science. Zij volgden vijf zwarte beren in Alaska tijdens hun winterslaap met remotesensing. De resultaten komen mogelijk van pas bij het verbeteren van medische zorg en verre ruimtereizen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden