WetenschapsNieuws

Netwerk Vriendschap een illusie? Welnee. Vrienden vergroten juist je overlevingskans. Dat doen familie, buren en collega’s trouwens ook. Amerikaanse onderzoekers hebben becijferd dat mensen met sociale relaties 50 procent meer kans hebben om te overleven dan anderen (PLoS Medicine)....

Acute verwardheid vergroot sterfkans
ic-patiënten Ouderen die op een intensive care een delier doormaken, een periode van acute verwardheid, hebben 45 procent meer kans om binnen enkele jaren te overlijden. Binnen drie tot vijf jaar wordt 62,5 procent van de ooit delirante patiënten bovendien dement, tegenover 8 procent van de groep die geen delier heeft gehad. Dit schrijven onderzoekers van het Amsterdamse AMC deze week in het tijdschrift JAMA. Zij analyseerden de uitkomsten van alle studies die de afgelopen 25 jaar zijn verschenen. Ongeveer eenderde van alle oudere ziekenhuispatiënten maakt een periode van acute verwardheid door. Operaties, infecties en bepaalde medicijnen vergroten het risico.

Biobrandstof die op benzine lijkt
Alkanen Wetenschappers hebben de route in kaart gebracht waarlangs alkanen in de natuur worden gemaakt (Science, 30 juli). Daarmee zijn biobrandstoffen op basis van alkanen een stap dichterbij gekomen. Zulke biobrandstoffen zouden een uitkomst zijn, want benzine, diesel en kerosine bestaan nu ook grotendeels uit alkanen. Vooral sommige cyanobacteriën weten op natuurlijke wijze alkanen te produceren. Door het dna van cyanobacteriën die wél en geen alkanen aanmaken, te vergelijken, ontdekten de onderzoekers welke genen de synthese sturen. Ter controle brachten ze die genen over naar de darmbacterie E. coli. En jawel: ook die begon alkanen te maken. Alkanen producerende cyanobacteriën zwaaien af van de chemische route voor het maken van vetten. Zo eindigen ze met alkanen in plaats van vetzuren.

Drinken van alcohol helpt tegen artritis
Gewrichten Alcohol kan bij patiënten met reumatoïde artritis de klachten verminderen. Het drinken van alcohol verkleint ook het risico om de ziekte te krijgen. Dit blijkt uit een studie die deze week online is verschenen in Rheumatology. De Britse onderzoekers vergeleken 873 patiënten met ruim duizend mensen zonder de ziekte. Lichamelijk onderzoek toonde aan dat patiënten die regelmatig alcohol dronken, minder ontstekingen hadden en minder schade aan gewrichten. De onderzoekers ontdekten ook dat mensen die geen alcohol dronken, een vier keer zo groot risico hadden op reumatoïde artritis.

Buideldieren delen dezelfde voorouder
Evolutie Buideldieren hebben de sprong naar Australië in één keer gewaagd. Genetici hebben ontdekt dat alle Australische buideldieren één gemeenschappelijke voorouder moeten hebben gehad (PLoS Biology). De wetenschappers zochten in het genoom van twintig buideldiersoorten naar retroposons: stukken dna met een herhaalde basenvolgorde, die op allerlei plekken in het dna kunnen opduiken. Zo konden ze zien dat alle Australische buideldieren afstammen van één voorvader, die ze delen met de Zuid-Amerikaanse orde van de Microbiotheria, met het buidelmuisje ‘Monito del Monte’ als enig nog levend lid. Een groepje buideldieren is 130 miljoen jaar geleden van Zuid-Amerika via Antarctica overgestoken naar Australië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden