WETENSCHAPSNIEUWS

foetus - Zwangere vrouwen die willen laten onderzoeken of hun ongeboren kind het syndroom van Down heeft, hoeven daarvoor in de toekomst geen vlokkentest of vruchtwaterpunctie meer te ondergaan. Een internationale groep wetenschappers, onder meer van het Amsterdamse VUmc, heeft een test ontwikkeld waarvoor alleen bloedonderzoek nodig is en die bij alle zwangere vrouwen werkt. Ze publiceerden er deze week over in het British Medical Journal.


De bloedtest die nu wordt gebruikt geeft alleen een voorspelling van de kans op de aandoening. Vorige maand maakten wetenschappers bekend dat ze voor het eerst in het bloed van zwangere vrouwen het complete genoom van een foetus hebbenaangetroffen. Daardoor wordt het in de toekomst eenvoudiger om naast downsyndroom voor tal van aandoeningen bloedtesten te ontwikkelen.

oproep - Onderzoekers moeten stoppen met het ringen van pinguïns voor research. Dat concluderen Amerikaanse biologen op grond van een studie van tien jaar. De stalen vanden aan de oksel van een vleugel belemmert de dieren in hun bewegingen. Geringe exemplaren hebben gemiddeld 39 procent minder jongen en 16 procent minder kans op overleven, concluderen ze in Nature. Ook zijn geringde vogels een dag langer weg om voedsel te zoeken. Elektronisch merken is een goed alternatief, aldus de onderzoekers.

diabetes 2 - Mannen die hun alcoholconsumptie verhogen tot maximaal twee glazen per dag hebben na vier jaar een kleinere kans op diabetes type 2 dan mannen die niet of nauwelijks drinken. Dat blijkt uit onderzoek van Michel Joosten die daarop deze week aan de Wageningen Universiteit promoveerde. De studie, gepubliceerd in Diabetes, werd uitgevoerd door TNO samen met de Harvard School of Public Health in Boston. Ruim 38 duizend gezonde Amerikaanse mannen van middelbare leeftijd werden er twintig jaar lang voor gevolgd. Het beschermende effect van het veranderde drinkpatroon op het diabetesrisico werd teniet gedaan als de mannen hun alcoholinname weer verlaagden.

uitgevers - Voorzitter prof. Jos Engelen van wetenschapsfinancier NWO zet zijn kruistocht voort tegen de wetenschappelijke uitgevers. In een toespraak in Berlijn zei hij deze week dat wetenschappers en hun organisaties genoeg hebben van het huidige businessmodel van uitgevers als Elseviers waarbij het lezen van artikelen (veel) geld kost. Dat belemmert te veel de vrije loop van informatie in de wetenschap. Volgens hem moet men snel overstappen op Open Access, waarbij onderzoekers hun uitgever betalen voor publicatie, waarna die vrij toegankelijk wordt.

gewogen - In de kern van het sterrenstelsel M87, op vijftig miljoen lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Maagd, houdt zich een zwart gat schuil dat 6,6 miljard keer zo zwaar is als de zon. Dat blijkt uit nieuwe precisiemetingen aan de bewegingen van sterren in het stelsel, uitgevoerd met telescopen in Texas en op Hawaii. De resultaten zijn woensdag gepresenteerd op de 217de bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle. Er was al bekend dat het zwarte gat in M87 een recordhouder was, maar nooit eerder is de massa zo nauwkeurig bepaald, aldus Karl Gebhardt van de Universiteit van Texas in Austin. De massa is afgeleid uit de snelheden waarmee de sterren in het stelsel rond de kern cirkelen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden