Wetenschapsfraude

De Erasmus Universiteit zou ook de wetenschappelijke omgeving van Smeesters nader moeten onderzoeken.


Mensen met een rommelig bureau werken efficiënter, ontdekte de sociaal-psycholoog Dirk Smeesters. Jammer voor de sloddervossen, maar Smeesters heeft ontslag genomen als hoogleraar consumentengedrag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, omdat hij in een aantal gevallen zijn onderzoeksresultaten zou hebben verfraaid.


Vooralsnog ligt het rommelonderzoek niet onder vuur, maar het gezag van de onderzoeker is verdwenen. En passant probeerde de betrapte hoogleraar zijn hele vakgebied in zijn val mee te sleuren. Hij voelde zich niet persoonlijk schuldig, verklaarde hij, omdat 'iedereen' in de sociale psychologie zijn data oppoetste, om van de marketing nog maar te zwijgen.


Probeert Smeesters hiermee zijn eigen straatje schoon te vegen of zit er een kern van waarheid in zijn bewering? In elk geval heeft de Erasmus Universiteit er goed aan gedaan te besluiten ook de wetenschappelijke omgeving van Smeesters nader te gaan onderzoeken.


Na de affaire-Stapel is het ontslag van Smeesters een nieuwe klap voor de sociale psychologie. De affaire-Stapel was overigens veel groter: Stapel verfraaide zijn data niet, hij verzon ze van a tot z. De ontdekking van fraude en manipulatie komt extra hard aan in een discipline die een licht imago heeft. In die zin keert het leveren van lollige weetjes zich tegen het vakgebied.


Toch zit er ook een positieve kant aan deze zaak. De wetenschap lijkt wel degelijk over zelfreinigend vermogen te beschikken. Na de affaire-Stapel is de alertheid toegenomen. Fraude in de wetenschap is nooit helemaal te voorkomen. Maar net als Stapel kon Smeesters zijn data verwerken en analyseren zonder de kritische blik van buitenstaanders. Het tegengaan van zulke koninkrijkjes is een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen wetenschappelijk bedrog, zoals de commissie die de kwestie-Smeesters onderzocht terecht stelt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden