WETENSCHAPPLEIJK JAAROVERZICHT 1995

Onderzoekers uit München, Tübingen en Martinsried (Duitsland) suggereren begin juni dat het mogelijk is gentherapie te bedrijven met behulp van een niersteenvergruizer....

Onderzoekers kondigen in juli de ontdekking aan van een komeet die in 1997 in ons zonnestelsel aankomt. Een onderzoeksgroep van TNO Preventie en Gezondheid in Leiden ontdekt dat het 'stress-eiwit' alfa B crystalline een belangrijke rol speelt in het ontstaan van multiple sclerose.

Met spektakel en het gekochte Stones-nummer You Start Me Up lanceert Microsoft eind augustus Windows 95, een nieuw besturingssysteem voor pc's. In de weken erna komen tal van fouten aan het licht en is er het verwijt dat Microsoft heeft gespiekt bij concurrent Apple. De verkopen blijven behoorlijk achter bij de verwachtingen. Italiaanse etruskologen ontcijferen de tekst van de Tabula Capuana, een schrijftablet uit 470 voor Christus met de op één na langste bekende tekst in het Etruskisch. De warme zomer leidt tot de terugkeer van verschillende insekten, zoals de rouwmantel en de gaffellibel.

De Osprey, de eerste golfslag-generator, wordt in september afgezonken bij Schotland. De eerste ferme storm wordt het apparaat echter al fataal. Het langdurig slikken van aspirine (twintig jaar om de dag een halfje) halveert de kans op dikke-darmkanker. De astronomen M. Mayor en D. Queloz vinden in september in de lichtsignalen van een sterretje in het sterrebeeld Pegasus aanwijzingen voor de aanwezigheid van een extrasolaire planeet. Onder meer aan de Technische Universiteit Delft worden de eerste resultaten geboekt met chips die werken op basis van individuele elektronen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden