Wetenschappers waarschuwen voor vuile bom

De afgelopen drie jaar zijn aanmerkelijk meer illegale transporten van gevaarlijk radioactief materiaal onderschept dan in de jaren daarvoor. Wetenschappers waarschuwen naar aanleiding van het in beslag genomen materiaal dat terroristen actiever zijn in hun pogingen een zogenoemde ‘vuile bom’ te maken....

ANP

De Britse krant The Times meldde vrijdag dat sinds 2002 meer dan driehonderd pogingen zijn verijdeld radioactief materiaal te smokkelen. De krant baseert zich op statistieken van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Volgens die gegevens wordt elk jaar meer radioactief materiaal onderschept. In 2004 waren er 130 onderscheppingen, in 1996 waren het er minder dan dertig.

Westerse inlichtingendiensten waarschuwen er al geruime tijd voor dat het terreurnetwerk al-Qaeda steeds meer inspanningen levert om materiaal voor een vuile bom in handen te krijgen. Een vuile bom is een conventioneel springtuig met daaromheen radioactief materiaal, dat vaak afkomstig is uit ziekenhuizen, laboratoria en kerncentrales.

Volgens onderzoekers komen de meeste smokkelaars van radioactief materiaal uit het voormalige Oostblok. Ze zouden hun activiteiten niet uit ideologische motieven ondernemen en er uitsluitend op uit zijn geld te verdienen.

Al Qai'da heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het een ‘vuile bom’ wil inzetten. Abu Ayyub al-Masri, de leider van Al Qa'ida in Irak, riep wetenschappers vorige maand op tot samenwerking bij het maken van een bom met radioactief materiaal.

Ook voor plutonium en uranium, dat kan worden gebruikt voor de productie van kernwapens, krijgen terroristen volgens The Times meer belangstelling. De inlichtingendiensten frustreerden vorig jaar zestien pogingen om uranium of plutonium te smokkelen. In enkele gevallen konden de geheime diensten niet voorkomen dat een kleine hoeveelheid hoogverrijkt uranium zoekraakte. De diensten vrezen dat het materiaal in handen van terreurgroepen is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden