Wetenschappers spreken Trump tegen: effecten klimaatverandering door mens al voelbaar in VS

De effecten van klimaatverandering zijn al voelbaar in de Verenigde Staten en zijn het gevolg van menselijke activiteit. De gemiddelde temperatuur is de afgelopen decennia snel gestegen, hittegolven en extreme neerslag komen er vaker voor dan vroeger. Dat staat in een ontwerprapport dat is opgesteld door wetenschappers van dertien Amerikaanse overheidsorganisaties, die daarmee ingaan tegen de opvattingen van president Trump. Die heeft zijn twijfels over de menselijke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

President Donald Trump kondigde in juni aan dat de VS zich zullen terugtrekken uit het klimaatakkoord van ParijsBeeld afp

Het conceptrapport, dat nog niet openbaar is gemaakt en nog moet worden goedgekeurd door de regering-Trump, is in handen gekomen van The New York Times. In de wetenschappelijke wereld wordt met spanning uitgekeken naar de reactie van Trump, voor wie de bevindingen een klap in het gezicht moeten zijn. Tegenover The New York Times uitte een anonieme wetenschapper de vrees dat de regering het rapport zal tegenhouden. Tot nu toe hebben het Witte Huis en het milieuagentschap EPA, de klimaatorganisatie van de federale overheid, nog niet gereageerd.

De opstellers van het rapport schrijven dat de klimaatverandering is aangetoond in duizenden wetenschappelijke studies en dat er overtuigend bewijs is dat de mens daarvoor allereerst verantwoordelijk is. Volgens de wetenschappers waren de afgelopen decennia de warmste in 1.500 jaar. Ze voorspellen dat de gemiddelde temperatuur in de VS voorlopig zal blijven oplopen. Afhankelijk van de hoeveelheid broeikasgassen die zal worden uitgestoten zal de temperatuur in de loop van deze eeuw tussen de 2,8 en 4,8 graden Celsius stijgen.

Sinds het begin van de vorige eeuw is de hoeveelheid neerslag in de VS met 4 procent toegenomen. Sommige delen van het land worden alsmaar natter, terwijl andere regio's te maken krijgen met toenemende droogte. De temperaturen in Alaska en het poolgebied stijgen twee keer zo snel als het gemiddelde wereldwijd. Het aantal koele nachten is sinds de jaren zestig sterk afgenomen, terwijl het aantal extreem warme dagen is toegenomen. In de toekomst zal het breken van records gewoon worden, aldus het rapport.

Het zijn conclusies en voorspellingen die indruisen tegen Trumps standpunten over het klimaat. De president kondigde aan dat de VS zich zullen terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs omdat dit slecht zou zijn voor zijn land. Die overeenkomst, die door bijna tweehonderd landen is getekend, moet de uitstoot van broeikasgassen beperken.

In de verkiezingscampagne betoogde Trump herhaaldelijk dat opwarming van de aarde niet bestaat. Hij maakte president Obama belachelijk vanwege diens klimaatbeleid. Maar sinds hij president is, roept hij niet meer openlijk dat klimaatverandering een verzinsel is. Trump doet zich graag voor als de redder van de kolenindustrie en van mijnwerkersbanen. Terwijl het aantal banen in de kolensector aanzienlijk kleiner is dan in de sector van de duurzame energie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden