Wetenschappers: 'Rutte, ga niet in beroep in klimaatzaak'

Met technische maatregelen en een 'bescheiden aanscherping' van het bestaande beleid kan de uitstoot van broeikasgas in Nederland in 2020 met een kwart worden verminderd. Dat stellen 28 wetenschappers op het terrein van management en duurzaamheid in een brief aan minister-president Mark Rutte.

Volgens wetenschappers kunnen technische maatregelen en een 'bescheiden aanscherping' van het bestaande beleid de uitstoot van broeikasgas met een kwart verminderen. Beeld anp

In de brief roepen ze de premier op niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Haagse rechter, die eind juni actiegroep Urgenda in het gelijk stelde. De klimaatorganisatie eiste van de overheid snellere actie tegen de opwarming van de aarde en werd tot veler verrassing volledig in het gelijk gesteld. Het kabinet overweegt nog steeds tegen die uitspraak in beroep te gaan en heeft nog niet inhoudelijk op het vonnis gereageerd.

PvdA-leider Samsom zei onlangs in de Volkskrant dat hij de ambitie van Urgenda volledig deelt, maar dat de juridische kant van de zaak ingewikkeld is. 'Wat zouden we ervan vinden als een rechter zegt dat de uitkeringen omlaag moeten? Of omhoog? Dus daar moet het kabinet wel even serieus naar kijken.' Coalitiepartij VVD staat op het standpunt dat verduurzaming prima is maar dat die de economie niet mag schaden.

De wetenschappers bepleiten ondermeer een wettelijk maximum aan de hoeveelheid broeikasgas per opgewekte kilowattuur elektriciteit. Dat kan via het bijstoken van meer biomassa in kolencentrales, of via het sluiten van een aantal van die centrales. Welke keuze dat zou moeten zijn, laten ze in het midden.

Sluiting van een aantal kolencentrales is wel de oplossing van de milieubeweging. Om de door het vonnis opgelegde 4 procent extra CO2-reductie te behalen, moet volgens hen de helft van het kolenvermogen in Nederland worden gesloten, schreven ze maandag aan minister Kamp van Economische Zaken. Dat komt bovenop de reeds voorgenomen sluiting van de vijf oudste kolencentrales.

Volgens de academici van ondermeer TU Delft, VU Amsterdam, Nyenrode Business University en Erasmus Universiteit kunnen op korte termijn vrij eenvoudig een aantal klimaatmaatregelen worden aangescherpt. Een daarvan is de vergisting van dierlijke mest. Daarmee kan zowel de uitstoot van het sterke broeikasgas methaan worden beperkt, als duurzaam 'groen gas' worden geproduceerd; in 2020 naar schatting wel 2 miljard kubieke meter.

Ook met energiebesparing van woningen en bedrijven en betere recycling van materialen kan volgens hen vrij snel resultaat worden behaald. 'Het succes van die maatregelen wordt al jarenlang als zeer hoog ingeschat en de maatregelen verdienen zichzelf terug.' Een beroepsprocedure tegen de uitspraak vinden ze 'op klimaatinhoudelijke gronden niet houdbaar.'

De door de Haagse rechter opgelegde versnelling van het klimaatbeleid is overigens niet genoeg, waarschuwen de academici. Ook met een kwart reductie van broeikasuitstoot in 2020, levert Nederland nog steeds geen evenredige bijdrage aan het doel om de wereld niet meer dan twee graden te laten opwarmen.

Bovendien zijn die twee graden opwarming zijn geen 'veilige grens', want die bestaat niet, schrijven ze. 'Het is een grens die in de internationale politiek als 'onaanvaardbaar gevaarlijk' is overeengekomen. De negatieve effecten nemen snel toe met de mate van opwarming. Veel klimaatwetenschappers maken zich al grote zorgen over een opwarming van 1,5 graad, terwijl bij twee graden opwarming grote, deels onomkeerbare effecten zullen optreden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden