NIEUWS
Wetenschappers ontwikkelen tool die restaurants en andere bedrijven met een veilige heropening
Eerst had Nederland een intelligente lockdown, nu is er een door wetenschappers ontwikkelde ‘SamenSlimOpen-tool’. Daarmee kunnen restaurants en andere bedrijven zien hoe ze mensen op een zo veilig mogelijke manier kunnen toelaten, als dat straks weer mag.
Waar moeten de tafels staan? Hoe lang blijven de bezoekers binnen? Blijven ze aan hun tafels zitten, of lopen ze ook rond? Wat is het verschil als je een raam open zet? ‘Met onze tool kunnen restauranteigenaars zien wat het gevolg is van al dat soort keuzes voor het besmettingsrisico’, zegt Quirine ten Bosch, infectieziektenmodelleur aan de Wageningen Universiteit.
Het hulpmiddel, dat ze ontwikkelde met collega’s in Delft en Rotterdam, wordt gelanceerd op een moment dat Nederland snakt naar meer vrijheid. Van de ene kant leidt dat tot politieke vergezichten over een testsamenleving, waarbij een negatieve coronatest toegang geeft tot restaurants, theaters en universiteiten. Van de andere kant is de kans groot dat de coronamaatregelen voorlopig nog in een of andere vorm blijven bestaan.
‘Wij gaan er niet over wanneer de restaurants weer open kunnen’, zegt Ten Bosch. ‘Maar als het zo ver is, dan willen we graag een handvat bieden: wat helpt om de kans op coronabesmettingen te verkleinen, wat niet.’
De wetenschappers zijn ook geïnteresseerd in de inzichten van de restauranteigenaars die de tool gaan gebruiken. Ten Bosch: ‘We willen een beter gevoel krijgen voor hoe een gemiddeld Nederlands restaurant eruit ziet, en hoe mensen zich daar gedragen. Op die manier kunnen we ook op het niveau van de hele maatschappij beter de risico’s inschatten van bepaalde maatregelen die daar worden genomen.’