nieuwsdementie

Wetenschappers: kabinet moet inzetten op preventie dementie

Het kabinet moet maximaal inzetten op preventieve maatregelen tegen dementie. Dat staat in een ingezonden stuk in NRC dat is ondertekend door tientallen artsen, hoogleraren, directeuren en andere deskundigen.

Fors inzetten op preventie van dementie kan volgens wetenschappers leiden tot een aanzienlijke afname van patiënten. Beeld anp

Zij vinden dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een grote kans onbenut laat. Fors inzetten op preventie kan leiden tot een aanzienlijke afname van het aantal dementerenden en tot wel 2 miljard euro per jaar besparen, schrijven de auteurs.

‘Er is brede consensus dat het serieus oppakken van preventie in twaalf jaar leidt tot 20 procent minder nieuwe patiënten per jaar’, schrijven de wetenschappers. ‘Geprojecteerd op de Nederlandse situatie betekent dat, voorzichtig geschat, een afname van 5.000 nieuwe patiënten per jaar en een besparing die op termijn kan oplopen tot jaarlijks 2 miljard euro.’

De opstellers van het stuk komen hier nu mee omdat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) binnenkort zijn begroting voor volgend jaar verdedigt in de Tweede Kamer.

Duurste ziekte

Dementie is de duurste ziekte in Nederland, schrijven de auteurs. ‘Van de VWS-begroting gaat meer dan 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie.’ De kosten nemen naar verwachting explosief toe, omdat het aantal mensen met dementie in 2040 mogelijk is verdubbeld tot meer dan een half miljoen.

Internationale wetenschappers menen echter dat 30 tot 40 procent van de dementiediagnoses, waaronder Alzheimer, is toe te schrijven aan risicofactoren die beïnvloed kunnen worden, zoals onder meer lichaamsbeweging, genoeg slaap, gezonde voeding en een gezond gewicht. Volgens de auteurs is hierover nog te weinig bekend bij het grote publiek, de risicogroepen en de medische professionals.

Meer over dementie

Bij alle aandacht voor wat er verloren gaat bij dementie, besloot psychogerontoloog Huub Buijssen de aandacht te verleggen naar wat er behouden blijft. ‘Het hart wordt niet dement.’

Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door alzheimer, reuma en aderverkalking? De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. Plannen voor speciale tandpasta’s, vaccins en mondzorgprogramma’s trouwens ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden