Wetenschappers en jeugdwerkers uiten hun zorgen over nieuwe Jeugdwet

Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters, wetenschappers, allemaal hebben ze zorgen over de nieuwe Jeugdwet die aanstaande dinsdag behandeld wordt in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer heeft de wet afgelopen oktober aangenomen.

Jeugdwerkers uit heel Nederland houden in januari een protestmars door Den Haag. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van de Jeugdwet die in 2015 van kracht wordt. Beeld anp

Vraag is of leden van de Eerste Kamer gevoelig zijn voor de kanttekeningen die de afgelopen tijd door deskundigen zijn geplaatst, in open brieven of direct gericht aan de Eerste Kamer. Verschillende beroepsgroepen lijken ieder hun eigen haken en ogen te zien in de nieuwe wet die onder meer bepaalt dat jeugdzorg, tot nu toe verantwoordelijkheid van provincies, wordt ondergebracht bij gemeenten. Daarbij komt dat er flink bezuinigd wordt op de voorzieningen.

Kinderrechters lieten eind vorig jaar al weten de nieuwe wet te ingewikkeld te vinden als het gaat om het regelen van gedwongen zorg voor kinderen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is.

Artsenfederatie KNMG schreef in een brief aan de Eerste Kamer te vrezen dat kinderen als gevolg van de nieuwe Jeugdwet de verkeerde behandeling krijgen. Ook zijn ze bang dat de toegankelijkheid van geestelijke zorg voor kinderen onder druk komt te staan als het een gemeentelijke voorziening wordt.

KNAW: Onverantwoord
De artsen kregen onlangs bijval van een groep wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Die lieten in een open brief weten het wetenschappelijk onverantwoord te vinden om kinder- en jeugdpsychiatrie onder te brengen bij gemeenten. Dat is vergelijkbaar met het weghalen van kindergeneeskunde bij de reguliere geneeskunde en onder verantwoordelijkheid van de gemeenten te stellen, betoogden de wetenschappers.

Jeugdzorg Nederland is voorstander van de Jeugdwet maar pleit voor een overgangsperiode tussen het oude en nieuwe systeem. Zoals het nu gepland staat is de overgang van het oude naar het nieuwe systeem op 1 januari 2015, te abrupt, zegt Jeugdzorg.

Ruim 90.000 mensen ondertekenden de afgelopen maanden de petitie jeugd-ggz om hun zorgen over de nieuwe wet te uiten. De initiatiefnemers van de petitie, waaronder kinder- en jeugdpsychiaters Menno Oosterhoff en Inge van Balkom, overhandigen de handtekeningen dinsdag aan de Eerste Kamerleden.

 
Verschillende beroepsgroepen lijken ieder hun eigen haken en ogen te zien in de nieuwe wet die onder meer bepaalt dat jeugdzorg, tot nu toe verantwoordelijkheid van provincies, wordt ondergebracht bij gemeenten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden