Wetenschappelijk verantwoord leren met YouTube

Olaf Tempelman schrijft deze weken dagelijks over de examens.

Beeld Digistudies

Ervaringsdeskundigen aller tijden weten dat er weinig vervelender is dan vlak voor het eindexamen nog één keer door alle stof heen te moeten gaan. In de ideale wereld is dat niet nodig: daarin heb je je maanden prima voorbereid. Voor reëel bestaande scholieren is een generale repetitie vaak geen overbodige luxe.

Maandagmiddag om half twee beginnen vwo'ers aan het centraal examen biologie - dat betekent dat aardig wat van hen dit weekeinde nog even serieus werk zullen moeten maken van de voorplanting. Met een examenbundel biologie is dat zelden een pretje. Anders is het als de eicel en de zaadcel samen op het scherm van een smartphone bewegen, vergezeld van deskundig commentaar: 'Als er bevruchting plaatsvindt, betekent dit dat er een haploïde eicel is van 23 chromosomen, en een haploïde zaadcel van 23 chromosomen, die samen een zygote vormen van 46 chromosomen.'

Micha Proper, oprichter van Digistudies, het YouTube-kanaal dat sinds 2015 uitlegvideo's maakt voor examenleerlingen, formuleert het zo: 'Uit onze eigen eindexamentijd hebben wij geleerd dat het niet altijd even makkelijk is om je lang op je boeken te focussen. Daarom zijn wij dit kanaal begonnen waarmee je kunt leren op een leuke manier.'

De video's van Digistudies duren tussen de drie en elf minuten, de docenten die de stof uitleggen zijn bijna allemaal lekker jong - bijna allemaal scoren ze prima klikcijfers. Elk vak heeft zijn eigen online-kleur: scheikunde is bruin, aardrijkskunde lichtgroen. Voormalige examinandi die het idee hadden dat hun kennis over vormingswarmte, verwering, zure oplossingen, redoxreacties, Lutheralisme, Golf-deeltjesdualiteit en transversale plaatgrenzen enigszins was weg gezakt, kunnen op YouTube ook met dit docentencorps hun voordeel doen.

Je hebt analoge leraren die weten dat dit soort uitleg onvolledig is en minder beklijft dan uitleg op papier - je had ook mensen die wisten dat alles beter was toen kennis nog werd doorgegeven met kleitabletten. Bij Digistudies hebben ze een onderzoek van de Radboud Universiteit: mensen die examenstof ook met filmpjes hadden geoefend, deden het daarin extra goed.

Wie in de geschiedenis een golfbeweging waarneemt, kan in dit YouTube-kanaal de heimelijke terugkeer zien van de befaamde mondelinge kennisoverdracht uit oude stammenculturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.