WETENSCHAPPELIJK NIEUWS

Twee gynaecologen van het academisch ziekenhuis van de universiteit van Wenen hebben onlangs bij een 92-jarige vrouw die in het ziekenhuis overleed een 'steenvrucht' ontdekt, een ongeboren kind dat geheel versteend is geraakt....

Vrouw droeg zestig jaar

versteende vrucht

Een steenvrucht is een zeldzame complicatie van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In 1200 voor Christus werd de aanwezigheid van zo'n lithopaedion (Grieks voor 'stenen kindje') voor het eerst opgemerkt. Door de moderne medische zorg rond de zwangerschap worden steenvruchten tegenwoordig nog maar zelden aangetroffen; een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt doorgaans voortijdig afgebroken in verband met de risico's voor moeder en kind.

De steenvrucht in Wenen kwam aan het licht toen bij de vrouw, die wegens algehele uitputting en een longontsteking in het ziekenhuis was opgenomen, een groot gezwel rechts in de buik werd geconstateerd. Op de röntgenfoto bleken de contouren van een foetus zichtbaar. Een week na de opname overleed de vrouw. Bij sectie werd in de buik een geheel door calciumzouten geïnfiltreerde foetus aangetroffen. Afgaande op de lengte van het bovenbeen was de leeftijd van het ongeboren kind 31 weken.

Omdat de vrouw zelf niet meer aanspreekbaar was geweest, vroegen de beide vrouwenartsen aan haar zoon of zijn moeder ooit iets van deze bijzondere zwangerschap had gemerkt. Die wist te vertellen dat de vrouw drie kinderen had gebaard, het laatste toen ze 27 was. Toen een van de kinderen stierf, wilde het echtpaar nog een kind.

Op haar 32ste dacht de vrouw opnieuw zwanger te zijn. Maar tijdens die zwangerschap werd ze plotseling ernstig ziek; ze had onder meer hevige buikpijn. Toen ze weer hersteld was, kwam ook de menstruatie weer op gang. Sindsdien was ze nooit meer ziek; haar vruchtbaarheid keerde echter niet terug.

Volgens de Weense gynaecologen is het zestig jaar lang dragen van een steenvrucht een grote zeldzaamheid. Uit de medische literatuur is slechts één geval bekend van een nog oudere steenvrucht; die werd in 1936 aangetroffen bij een vrouw van honderd jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.