WETENSCHAPPELIJK JAAROVERZICHT 1995

HET JAAR 1995 begint met hoge waterstanden in de grote rivieren. Itteren en Borgharen stromen onder, de dijken verweken en menigeen moet have en goed verlaten....

De stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg nadert haar voltooiing. Half februari wordt een cruciaal onderdeel, het bolscharnier geplaatst. Een groep onderzoekers in Los Alamos denkt bewijzen te hebben dat neutrino's, spookdeeltjes die vrijwel onvangbaar door alle materie dringen, een klein beetje massa hebben. De Nobelprijs voor Natuurkunde gaat dit jaar naar de Amerikaan Frederick Reines voor de eerste detectie in 1956 van de in 1933 voorspelde spookdeeltjes. Franse onderzoekers stellen in navolging van de Deense sperma-onderzoeker Niels Skakkebaek vast dat de kwaliteit van het mannelijk zaad de laatste twintig jaar is teruggelopen.

Aan de Wittevrouwensingel in Utrecht wordt eind maart begonnen met de bouw van het eerste gebouw in Nederland met verlijmde baksteen. In het voorjaar publiceren twee groepen fysici van het Fermi National Laboratory bij Chicago artikelen waarin ze hun eerdere melding van de vondst van het topquark verder ondersteunen. Het optimisme van vorig jaar lijkt wat geslonken. Het laboratorium spreekt niet meer van een bewijs voor het bestaan van de laatste nog ontbrekende bouwsteen van materie, maar van aangroeiend bewijsmateriaal. Jongetjes die in de herfst worden geboren uit een familie met veel linkshandigen of veel dyslectici, hebben een grotere kans op linkshandigheid of een leerstoornis.

In het archief van een klein etnografisch museum in de Oeral wordt het medisch dossier van de tandarts van tsaar Nicolaas II teruggevonden. Het dossier neemt het laatste spoortje twijfel weg dat de stoffelijke resten die in 1991 bij Jekaterinenburg zijn opgegraven, inderdaad van de in 1918 vermoorde tsaar waren. In de loop van het jaar wordt het plan Grensmaas gepresenteerd. Als de Maas een bredere bedding krijgt, gaan natuur en veiligheid volgens het Wereldnatuurfonds hand in hand. Op kleine schaal blijkt de natuur al geprofiteerd te hebben van de overstromingen aan het begin van het jaar. In april maken het WNF en Rijkswaterstaat bekend dat er in nevengeulen van de Waal al tientallen jaren uitgestorven diertjes, zoals kriebelmuggen, en kokerjuffers zijn waargenomen. De gestippelde alver wordt aan het eind van de zomer aangetroffen in de Geul.

In de Zaïrese stad Kikwit steekt begin mei het gevreesde Ebola-virus de kop op. Uiteindelijk zullen 245 personen aan de infectieziekte overlijden. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam ontwikkelen een bloedtest waarmee een erfelijke vorm van zwakzinnigheid, het fragiele-X-syndroom, vroeg kan worden opgespoord. In Egypte wordt in de Koningsvallei de tombe ontdekt van de 52 zonen van farao Ramses II.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden