Wetenschap in sas met paganelgrondel

Ze zwemmen in zoet en zout water van Schotland tot Senegal. Maar in Nederland waren ze nog nooit aangetroffen. De zogeheten paganelgrondel, gevangen in een fuik van palingvisser Wilkin den Boer....

Van onze verslaggever

Voor Den Boer was het niet de eerste grondel dit jaar. Hij had er al honderden in zijn net gehad. 'Ik wist niet wat voor 'n beestje het was. Ik heb wel eens een paar visboeken op de rommelmarkt gekocht, daar stond deze vis niet in. Het is ook niet zo dat ik elk visje in mijn fuik uitgebreid ga onderzoeken. Ik heb alleen paling nodig en al het overige in mijn net gooi ik terug in het water. Maar het was me wel opgevallen', vertelt Den Boer.

Het was dan ook niet de visser die de bijzondere exemplaren ontdekte, maar de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB). Er waren driehonderd gemerkte palingen uitgezet als test.

Bij metingen in de Lek vond het kenniscentrum per toeval de paganelgrondel. 'In eerste instantie konden we de vis niet plaatsen, omdat hij niet voorkomt in de Nederlandse tabellen.

'In Nederland komen wel veel grondels voor, maar die leven voornamelijk in zout of brak water. Het water waar deze vissen in gevangen zijn, is eerder zoet dan zout. Dat was bijzonder. Uit de Europese tabellen bleek dat het om deze, voor ons nieuwe soort ging', vertelt Gé van Beek van de OVB.

Voor wetenschappers is het belangrijk dat er een nieuwe soort is ontdekt. 'Pas als is vastgesteld dat een vis in Nederland voorkomt, kunnen we bijhouden wat voor gevolgen dat heeft voor de leefomgeving. Omdat het over een grotere grondelsoort gaat, zou het kunnen dat hij voedsel consumeert van kleinere grondels', zegt Van Beek.

Overigens leeft nog maar één van de twee onderzochte visjes. Een is er waarschijnlijk bezweken aan de vangst en staat op sterk water. De ander zal zijn leven slijten in het kantine-aquarium van het OVB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden