Wetenschap als cadeautje

Een fijn koffietafelboek met de beste wetenschap van Nederland.

Tim Huisman en Ad Maas: Knappe koppen

Wbooks; 240 pagina's; euro 17,95.


Museum Boerhaave in Leiden - het rijksmuseum voor natuurwetenschappen en geneeskunde - heeft zichzelf en ons getrakteerd op een koffietafelboek dat nu eens niet de onhebbelijke eigenschappen heeft veel te groot te zijn en na korte tijd hinderlijk in de weg te blijven liggen. Knappe koppen, samengesteld en geschreven door de conservatoren Tim Huisman en Ad Maas, heeft een gebruiksvriendelijk formaat en een hanteerbaar gewicht. Uitgever Wbooks - het vroegere Waanders - zou alleen eens iets mogen doen aan de nogal penetrante geur die uit zijn boeken opstijgt.


Van een koffietafelboek verwacht je geen diepgang. De meeste knappe koppen krijgen dan ook niet meer dan een of twee pagina's toegemeten. Het gaat niet alleen om afbeeldingen en voorwerpen uit de prachtige collectie van Boerhaave, ook om stukken uit andere collecties.


Uiteraard komt de hele canon van de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis aan bod: de microscoop van Van Leeuwenhoek, het slingeruurwerk van Christiaan Huygens, de Leidse fles, het planetarium van Eise Eisinga, Einstein op bezoek bij Pieter Zeeman, de kunstnier van Willem Kolff. Maar van minstens de helft van de genoemde geleerden klinkt de naam vandaag de dag bepaald niet meer als een klok. Dan gaat het bijvoorbeeld over de 18de-eeuwse microscopist Abraham Ypelaar, de 19de-eeuwse vogelbekdierdeskundige Jan van der Hoeven of de Deventenaar J.H. Holtgräve, die in 1839 een bizar soort telegraaf uitvond.


Het overzicht strekt zich uit tot de recente geschiedenis: het rolletje plakband waarmee Andre Geim zo handig grafeen wist te fabriceren, hoort bij de laatste lemma's van dit fijne cadeauboekje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden