Wetenschap acht warpdrive uit 'Star Trek' mogelijk

NASA-onderzoekers zijn van mening dat een zogeheten warpdrive, waarmee een ruimtevaartuig sneller dan het licht kan worden aangedreven, mogelijk is. Nieuwe berekeningen stellen dat het zelfs kan zonder dat een energiebron met de massa van een kleine ster nodig is, stelt Tweakers.net.

De warpdrive, bekend uit sciencefictionverhalen zoals 'Star Trek', is volgens sommige onderzoekers mogelijk. In 1994 rekende de Mexicaanse natuurkundige Miguel Alcubierre een dergelijke warpdrive door, maar de conclusie luidde dat de energiemassa van een kleine ster nodig zou zijn om zo'n drive te laten werken. Volgens nieuwe theoretische modellen kan een warpdrive echter met aanzienlijk minder energie worden aangedreven en zou het zelfs haalbaar zijn een dergelijk aandrijfmechanisme te bouwen.

Natuurwetten
Een zogeheten Alcubierre-warpdrive zou ruimtevaartuigen sneller dan het licht kunnen laten reizen, een voorwaarde om binnen afzienbare tijd andere sterrenstelsels te bezoeken. Hoewel een warpdrive een 'sneller dan licht'-aandrijving is, zou deze geen afbreuk doen aan het natuurkundige uitgangspunt dat niets sneller kan reizen dan dat licht. De Alcubierre-drive zou namelijk de ruimtetijd voor en achter een ruimtevaartuig vervormen met behulp van een ring, waardoor grote afstanden in korte tijd afgelegd kunnen worden, zonder dat het ruimteschip in zijn 'cocon' van normale ruimtetijd sneller dan het licht reist.

Werking
De drive rekt de ruimtetijd achter het ruimteschip uit en perst deze voor het voertuig juist samen. De normale ruimtetijd waarin het ruimteschip zich bevindt, zou dan sneller dan het licht door de ruimte bewegen. Om ruimtetijd te vervormen zou echter exorbitant veel energie nodig zijn, maar NASA-wetenschapper Harold White denkt nu dat de benodigde energie kan worden gereduceerd tot honderden kilo's. Dat kan volgens hem met een donutachtige ring die de ruimtetijdvervorming oplevert, in plaats van een platte ring. Door het warpveld te laten oscilleren zou de warpdrive nog zuiniger kunnen worden.

Realiteit
Volgens White, die bij NASA's Johnson Space Center werkt, kan een warpdrive daarmee op termijn wellicht realiteit worden. White en zijn onderzoeksteam willen experimenteren met zeer kleine vervormingen van de ruimtetijd om te onderzoeken of dergelijke vervormingen haalbaar zijn. Hun zogeheten White-Juday Warp Field Interferometer moet ruimtetijdvervormingen van een tienmiljoenste deel kunnen waarnemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden