Weten we dat ook weer

HANS AARSMAN

Updates

Twitter.com/HansAarsman

Wat heeft die vent op zijn vingers getatoeëerd? Hij wordt ervan verdacht hand-en-spandiensten te hebben verleend aan de NSU, een groep van drie neonazi's die zeven Turken en één Griek zouden hebben vermoord, louter omdat ze allochtoon waren.

Van wijsvinger naar pink lees ik: 'heit' in een runen-lettertype. Niet ''heil'? Dat zou een neonazi best passen. Maar die laatste letter is toch echt een 't'. Ik zoeken en zoeken, de ene Duitse neonazi-website na de andere, tot ik op een website voor vingertatoeages een rechterhand zie staan. De duim niet meegerekend, lees ik op de vingers: 'forg'. Op de vingers van de andere hand lees ik 'iven'. Worden die handen als vuisten naast elkaar naar voren gestoken, dan staat daar: 'forgiven'. Wat zal op de andere hand van de verdachte staan? Iets met vier letters dat met de ene hand een achtletterwoord vormt. 'Freiheit' natuurlijk. Net wat hij dreigt te verspelen.

'Freiheit' is niet de enige tekst die de verdachte op zijn lijf heeft laten tatoeëren. In de verslagen lees ik dat onder zijn houthakkers shirt op zijn buik 'Die Jew Die' staat. Is-ie wel wat laat mee. De weinige Joden die sinds de holocaust nog in Duitsland leven, zitten die hem dwars? Grote kans dat hij nog nooit een Jood van nabij heeft gezien.

Zou de verdachte zich inmiddels wat ongemakkelijk voelen met zijn paranoïde obsessie? Hij probeert zijn gezicht te verbergen achter een plastic mapje. Tevergeefs, links en rechts staan fotografen om hem heen. Het persbureau maakt hem vervolgens onherkenbaar, wettelijk verplicht in Duitsland. Maar niet alle persbureaus houden zich daaraan. De wet zelf ook niet. Officieel wordt de verdachte steeds André E. genoemd. Welke rechtsdienaar is dan zo dom een kaartje voor hem op tafel te zetten met zijn achternaam erop: Eminger. De horde fotografen die voorafgaand aan het proces op alles hun camera richten, kan dat niet ontgaan. Weten we dat ook weer.

André Eminger heeft een hemd aan van het merk Camp David. Zou hij niet weten dat David een joodse naam is? Koning David, davidster. De oprichters van het kledingmerk Camp David melden op hun website dat ze praktiserende christenen zijn. Dus niet joods. Weten we dat ook weer. Ze hebben zelfs een kledinglijn die 'Faith' heet. Toeval? Nou niet overal dingen achter zoeken, Hans. Laat die paranoia maar aan de neonazi's over.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden