Commentaar

Wet voor asielkind roept nieuwe principiële vragen op

PvdA en GroenLinks moeten vrezen dat hun wet voor het asielkind nieuwe principiële vragen oproept.

Raoul du Pre
Kinderen overhandigen het fotoboekje Ik Blijf Hier aan Kamerleden. Het boekje is een oproep tot verblijfsrecht voor kinderen die al meer dan vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen. Beeld anp
Kinderen overhandigen het fotoboekje Ik Blijf Hier aan Kamerleden. Het boekje is een oproep tot verblijfsrecht voor kinderen die al meer dan vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland wonen.Beeld anp

Met het kinderpardon hoopte het kabinet in 2012 een groot en definitief gebaar te maken jegens de groep 'gewortelde kinderen' die echt niet meer zonder scrupules kon worden uitgezet. Dat was uiteraard een illusie. Het pardon was nog niet uitgevoerd of er bleken toch weer veel kinderen buiten te vallen. Het debat begon opnieuw.

Alleen al vanwege die uiterst onbevredigende gang van zaken is het logisch dat PvdA en GroenLinks zinnen op nieuwe wetgeving. De huidige regelingen gaan gebukt onder willekeur, met de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris als beste voorbeeld: één bestuurder beslist, zonder openbare argumentatie, en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Voor PvdA en GroenLinks wordt daarom voortaan de positie van kinderen leidend in de wet, conform het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Als zij ernstig de dupe dreigen te worden van de uitzetting van hun gezin, weegt dat zwaar. Als zij in hun ontwikkeling beschadigd dreigen te raken of psychologische problemen krijgen door gedwongen terugkeer, geeft dat de doorslag. Voor hen en voor hun gezinsleden.

Of dit plan het redt, hangt af van de verhoudingen in de nieuwgekozen Tweede Kamer na maart 2017. En van de vraag of PvdA en GroenLinks erin slagen de gerede twijfels bij andere partijen weg te nemen. Met stip op één: wat zal het effect zijn van deze wet als niet tegelijk de asielprocedure veel effectiever en sneller gaat verlopen? Nu het alweer 15 maanden kan duren voor mensen überhaupt horen of ze mogen blijven, met al die angst en onzekerheid voor de gezinnen tot gevolg, zal het moeilijk zijn één kind aan te wijzen dat daarna nog zonder problemen kan vertrekken. En wat met de kinderen die wel een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen? Kunnen die na jaren nog terug?

Daar blijft het belang van het kind stuiten op dat van een sluitend asielbeleid, waarin mensen die geen asiel krijgen of wier land weer veilig is, toch een keer terug moeten. Zelfs als ze kinderen hebben. Zolang ook PvdA en GroenLinks dat principe onderschrijven, zal het nog niet meevallen aan te tonen dat hun wetsvoorstel in de praktijk niet weer allerlei nieuwe problemen oproept.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden