Wet veroorzaakt ongelijkheid bij vreemdelingen

Een Ghanees die per ongeluk zijn verblijfsvergunning heeft laten verlopen, moet vanaf vandaag helemaal terug naar Accra om daar een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) aan te vragen voor Nederland....

Van onze verslaggever

Bas Mesters

AMSTERDAM

De aanpassing is een van de vele pogingen die de overheid de laatste tijd onderneemt om de instroom van vreemdelingen naar Nederland beter te reguleren. Eerder werden de hongerstakende, witte illegalen het slachtoffer van een dergelijke beleidsverandering. Nu lijkt deze nieuwe maatregel weer vreemdelingen te gaan treffen die allang in Nederland verblijven.

Volgens de jurist B. Olivier van de adviescommissie vreemdelingenzaken zou de wetswijziging niet van toepassing mogen zijn op mensen die al in Nederland verblijven. Eind vorige maand bekritiseerde hij de wet ten overstaan van een gehoor van 250 vreemdelingenadvocaten. Waarom heeft deze aanpassing voor een domme, vergeetachtige Ghanees zwaardere consequenties dan voor een domme, vergeetachtige Australiër?, vroeg hij zich af.

Zijn antwoord: 'De Australiër heeft het voorrecht dat zijn land op een lijst met nette landen staat, zoals ook het Vaticaan en de EU-landen. Mensen afkomstig uit deze landen zijn vrijgesteld van de mvv-plicht en hoeven niet terug naar hun land voor een nieuwe aanvraag.'

De Ghanees komt in vrijwel geen enkel geval in aanmerking voor een dergelijke vrijstelling. Zelfs niet als hij hier al twintig jaar werkt en als zonneklaar is dat zijn verblijfsvergunning uiteindelijk zal worden verlengd omdat hij aan alle voorwaarden voldoet. De man zal naar Accra moeten om opnieuw een mvv aan te vragen, en zal daar worden behandeld alsof hij voor het eerst om een verblijfsvergunning voor Nederland vraagt.

Tijdens deze procedure zal hij geen voorrang hebben. Ook niet als door langdurig wachten in Accra zijn baan in Nederland op de tocht komt te staan. De gevolgen van de nieuwe wet worden nog kafkaësker als hij daadwerkelijk zijn baan verliest door het langdurige gedwongen verblijf in zijn moederland. Dan loopt hij het risico dat zijn verzoek om een verblijfsvergunning wordt afgewezen omdat hij niet genoeg verdient.

In een poging deze ongelukkige situatie zoveel mogelijk te voorkomen, hebben vreemdelingenadvocaten de afgelopen dagen overgewerkt om aanvragen voor verblijfsvergunningen nog vóór vandaag de deur uit te krijgen. Forum, het instituut voor multiculturele ontwikkeling, verwacht echter dat dit niet alle problemen zal hebben opgelost. Veel vreemdelingen in Nederland zijn niet op tijd op de hoogte gesteld van de wetswijziging. Bovendien weten velen van hen nog niet dat er vanaf 1 juli vier weken voor het verstrijken van de verblijfsvergunning verlenging moet zijn aangevraagd. Voorheen mocht dat ook nog als de vergunning al een halfjaar was verlopen.

De wetswijziging is volgens M. Meijers van Forum het zoveelste voorbeeld van een wet die de door de regering zo gewenste integratie van buitenlanders tegenwerkt. 'De overheid loopt mensen die elders zijn geboren maar hier allang wonen en werken, voortdurend voor de voeten. '

Meijers en Olivier verwachten dat het vandaag ingevoerde mvv-vereiste opnieuw tot een hausse aan gerechtelijke procedures zal leiden, net als na de inwerkingtreding van de Koppelingswet op 1 juli van dit jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden