Wet verbiedt trucs om fiscus te ontlopen

Met een speciale wet willen de paarse coalitiepartijen vanaf 1 januari 1999 de meeste constructies om belasting te ontlopen verbieden....

Van onze verslaggever

Mike Ackermans

DEN HAAG

In de zogenoemde 'anti-ontgaansbepaling', die staatssecretaris Vermeend van Financiën wil opnemen in de Belastingwet, worden een groot aantal specifieke constructies om de belasting te ontwijken aangepakt. De bepalingen zullen met name te voelen zijn bij de belastingen op vermogen. Sommige beleggingsproducten van banken en verzekeraars, zoals het leasen van aandelen, zullen verboden worden.

De bepaling is nodig omdat belastingadviseurs en belastingplichtigen nu al een voorschot nemen op het nieuwe belastingstelsel, waarover onlangs in de formatie van het nieuwe kabinet afspraken zijn gemaakt. Belastingbetalers proberen met behulp van speciale constructies hun vermogen, en inkomen daaruit, uit het zicht van de fiscus te houden. De nieuwe wet maakt het de fiscus gemakkelijk om daartegen op te treden.

De demissionaire staatssecretaris, onderhandelaar voor de PvdA in de formatiegesprekken over een nieuw belastingstelsel, kan zijn wetsvoorstel nu nog niet voorleggen aan de Tweede Kamer. Hij zal moeten wachten tot het tweede paarse kabinet is aangetreden. De wet moet wel uiterlijk 1 januari 1999 van kracht worden.

In het nieuwe belastingstelsel, dat naar verwachting pas in 2001 volledig zal zijn ingevoerd, wordt het moeilijker om de belasting op vermogen te drukken met allerlei aftrekposten, zoals kosten van leningen. Beleggers in onroerend goed kunnen straks ook niet meer profiteren van de fiscus door verbouwingskosten af te trekken.

Om op de valreep nog maximaal te profiteren, voeren belastingplichtigen de laatste tijd steeds vaker allerlei soorten aftrekposten op, nog voordat de kosten daadwerkelijk zijn gemaakt. De nieuwe wet zal deze front loading verbieden.

Met zijn voorstel wil Vermeend ook belastingplichtigen en adviseurs op voorhand ontmoedigen om constructies te verzinnen waarmee in het nieuwe belastingstelsel de fiscus ontlopen kan worden.

Volgens bronnen kan het nieuwe kabinet naast de nu geraamde 500 miljoen dit jaar rekenen op nog een andere meevaller uit de belastingen, ter waarde van een miljard gulden. Die wordt veroorzaakt door hogere inkomsten uit de omzetbelasting, de BTW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden