'Wet-Van Otterloo schiep onduidelijkheid'

De Wet-Van Otterloo, waardoor particulier verzekerde bejaarden met een laag inkomen sinds vorig jaar kunnen overstappen naar het ziekenfonds, heeft geleid tot onzekerheid en onduidelijkheid....

Van onze verslaggeefster

AMSTELVEEN

Het is ingewikkelder geworden om vast te stellen of een 65-plusser op grond van zijn inkomen verzekerd kan zijn bij het ziekenfonds of bij de particuliere verzekering. De uitvoeringskosten zijn hoger, evenals de werkzaamheden die het nieuwe systeem met zich meebrengt. Ook pakt de Wet-Van Otterloo in een aantal gevallen onvoordelig uit, aldus de Ziekenfondsraad.

De raad voelt er dan ook voor om ziekenfondsverzekerden na hun 65ste bij het fonds te laten. Particulier verzekerden zouden de overstap naar het ziekenfonds alleen onder bepaalde voorwaarden kunnen maken. Een andere mogelijkheid is, dat iemand die 65 wordt, net als vroeger blijft zitten bij zijn oude verzekeraar, maar premiereductie krijgt als hij de hoge particuliere premie niet kan betalen.

Als 'gedupeerden' van de Wet-Van Otterloo noemt de Ziekenfondsraad met name paren van wie de één een inkomen van meer dan 30.950 gulden heeft (de Van Otterloo-grens), terwijl ze samen niet meer dan 60 duizend gulden hebben. Dan moeten beiden zich particulier verzekeren. Ook alleenstaanden ondervinden soms nadeel.

Tot vorig jaar moesten ouderen na hun 65ste verzekerde blijven waar ze voor die tijd ook waren ondergebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.