Wet tegen kindbruiden vandaag al in Senaat

De Eerste Kamer heeft dinsdag met voorrang het wetsvoorstel aangenomen dat regelt dat Nederland buitenlandse huwelijken met jonge meisjes niet meer erkent. De senatoren besloten eerder op de dag de wetswijziging tegen huwelijksdwang als 'hamerstuk' af te handelen.

Archieffoto: kindbruiden Tahani (links) en Ghada poseren met hun veel oudere echtgenoten in hun dorp Hajjah in Jemen.Beeld Stephanie Sinclair / EPA

Dat betekent dat er niet eerst over gedebatteerd werd, maar dat er meteen een stemming volgde. Aanvankelijk stond er wel een behandeling gepland - op 24 november - maar zowel het kabinet als de Tweede Kamer had opgeroepen tot grote spoed. De wetswijziging kan nu veel sneller van kracht worden.

Aanleiding voor de haast is de grote instroom van mensen uit Syrië. Onder hen zouden zich ook veel jonge meisjes bevinden die zijn getrouwd met oudere mannen. In Nederland is het niet toegestaan als minderjarige te trouwen, of er moet speciale toestemming voor zijn.

Bovendien is seksuele omgang strafbaar tussen meerderjarigen en kinderen onder de zestien, ook als dat vrijwillig is. Tussen de zestien en achttien jaar is seks niet verboden maar gelden er wel wettelijke beperkingen. Vanaf achttien is iemand meerderjarig.

'Ze handelen uit wanhoop'

Het wetsvoorstel dat in het buitenland gesloten huwelijken tussen meisjes en oudere mannen ver biedt, ligt klaar. Juist nu stijgt het aantal kindbruiden dat Nederland binnenkomt. Wat is het huidige beleid ten aanzien van kindbruiden die hier asiel aanvragen? En waarom zijn kindhuwelijken nog niet verboden in Nederland? Vier vragen over kindbruiden.

Ook huwelijken tussen neef en nicht beperkt

Nederland erkent kindhuwelijken als ze zijn geregistreerd in het land van herkomst. Op deze houding is veel kritiek. Fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Vlagtwedde Richart Joling: 'Als overheid staan wij dus toe dat deze meisjes seksueel misbruikt worden. Ik vind dat zeer verwerpelijk en zeer ernstig.'

In de oude planning zou de wijziging pas begin 2016 ingaan. De Tweede Kamer stemde vorig voorjaar al in met het wetsvoorstel.
De nieuwe wet regelt niet alleen het tegengaan van kindbruiden uit het buitenland, maar beperkt ook het sluiten van huwelijken tussen neef en nicht. Ook zijn er meer mogelijkheden voor de autoriteiten om op te treden tegen huwelijksdwang, ook als een huwelijk al onder dwang gesloten is.

Syrische kindbruiden

Ten minste 34 uitgehuwelijkte Syrische kindbruiden hebben tussen januari 2014 en begin dit jaar asiel aangevraagd in Nederland. Dat meldde RTV Noord vorige week op basis van documenten van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). De cijfers dateren uit maart 2015. Inmiddels zouden negen van de 34 meisjes boven de 18 zijn.

Hiernaast zouden er 22 'nareizende' kindbruiden onderweg zijn naar Ter Apel. De jongste hiervan is 13 jaar. De oudste man (38) zou getrouwd zijn met een meisje van 15. Het is niet duidelijk of de meisjes al in Ter Apel zijn aangekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden