Wet overtreden bij ontsmetten scheepslading

Bij het ontsmetten van scheepsladingen cacao, granen, noten en diervoer ontstaan geregeld gevaarlijke situaties, doordat er giftige gassen worden gebruikt....

In 65 gevallen is proces-verbaal opgemaakt. Tegen twee bedrijven loopt een strafrechtelijk onderzoek, aldus het rapport. Deze twee bedrijven hebben hun activiteiten gestaakt. Er zijn ook illegale bedrijven actief.

Graanhandelaren, rijstfabrikanten en cacaoverwerkers zijn als de dood dat zich in de scheepsladingen ongedierte bevindt. In de duizenden scheepsladingen en containers worden de motten, mijten, kevers en aaltjes daartoe bestreden met gifgassen als methylbromide en waterstoffosfide.

Dat moet onder strikte voorwaarden gebeuren. Er dient voldoende afstand zijn tot andere activiteiten in de haven en er moet een aantal tests worden uitgevoerd.

'Een aantal gassingsbedrijven houdt er een nonchalante werkwijze op na', zegt Albert Klingenberg van de milieu-inspectie. 'Sommige geven ladingen vrij voor verder vervoer, terwijl zich nog een hoge concentratie bestrijdingsmiddel in het scheepsruim bevindt. We kennen verhalen van douane-beambten die daardoor onwel zijn geraakt.'

Met name de tabletten die bij een bepaalde luchtvochtigheid waterstoffosfide vormen, 'ontbranden' vaak niet volledig, waardoor levensgevaarlijke situaties ontstaan. Zoals vorig jaar augustus, toen elf opvarenden van vijf binnenvaartschepen in allerijl zijn geëvacueerd wegens te hoge concentratie gifgas.

De schepen vervoerden met waterstoffosfide behandelde rijst die was overgeslagen uit een zeeschip. In de woonruimte van een van de binnenschepen, waar een baby sliep, werd de gezondheidswaarde voor het gifgas met een factor duizend overschreden.

In veel gevallen kan de huidige werkwijze van de gassingsbedrijven tot onaanvaardbare risico's voor mens en milieu leiden, aldus de inspectie. 'Behalve het ten onrechte vrijgeven van nog niet volledig ontgaste ladingen, worden er veel ladingen volkomen onnodig gegast', zegt Klingenberg.

Bedrijven moeten eerst monsters nemen van de lading. Pas wanneer ongedierte wordt aangetroffen, mogen de bestrijdingsgassen worden ingezet. 'Veel bedrijven gassen zonder noodzaak', aldus de inspectie. 'Tientallen malen zijn bij controle gassingen acuut stopgezet, omdat de noodzaak niet kon worden aangetoond.'

Ook bij de invoer van containers met houten meubels of goederen op houten pallets, afkomstig uit lagelonenlanden wordt een keur van bestrijdingsgassen gebruikt om een boktorrenplaag te vermijden.

Het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB), reageert verontrust op het rapport. 'Aan het eind van dit jaar wordt de toepassing van methylbromide opnieuw beoordeeld. De bevindingen van de milieu-inspectie zullen daarbij een belangrijke rol spelen', zegt directeur Jan Boleij van het CTB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden