Wet op abortus onveranderd

Er is geen reden te morrelen aan de grens van 24 weken waar binnen een abortus mag worden uitgevoerd. Dit standpunt betrekt minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Gijs Herderscheê
null Beeld

De PVV en de christelijke partijen in de Tweede Kamer meenden eerder dat er aanleiding is om die termijn te beperken. Baby's kunnen soms in leven gehouden worden als zij na 24 of 25 weken zwangerschap worden geboren.

De uiterlijke termijn voor abortus is nu 24 weken. Na raadpleging van experts constateert Schippers dat kinderen die na 24 tot 26 weken zwangerschap geboren worden, voortaan in principe behandeld worden. Er geldt een 'ja, tenzij'-beleid waar eerder dit 'nee, tenzij-' was. Schippers: 'Hierdoor is de behandelgrens dus een week naar voren verplaatst ten opzichte van de bestaande richtlijn.'

Volgens Schippers zijn er 'onvoldoende medische, juridische en praktische redenen' de abortusgrens te vervroegen. Dat zou bovendien kunnen leiden tot minder goede hulp rond de 20-wekenecho die alle zwangere vrouwen sinds 2007 ter controle kunnen krijgen.

Het CDA steunt het standpunt van Schippers. Kamerlid Margreeth Smilde wijst op de mening van experts. 'Die zeggen dat er geen wijziging komt in de grens voor levensvatbaarheid van te vroeg geboren baby's. Dus lijkt er ook geen aanleiding de abortusgrens ter discussie te stellen. Dat is een geruststelling.'

De PVV heeft nog geen standpunt bepaald. Eerder pleitte PVV-Kamerlid Fleur Agema voor verlaging van de abortusgrens tot 14 weken. Nu werkt de partij aan een breed door de fractie gedragen standpunt. 'Dat zal binnenkort klaar zijn', aldus Agema.
De Christen-Unie zegt 'zwaar teleurgesteld' te zijn. 'De minister weigert een relatie te leggen tussen de 20-wekenecho en het verhoogd aantal late abortussen. Wij zien deze relatie wel', aldus CU-Kamerlid Esmé Wiegman. (Tekst Gijs Herderscheê, foto ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden