Wet moet toch anders voor WK Voetbal

Nederland zal toch de wet moeten aanpassen om het WK-voetbal in 2018 in Nederland en België mogelijk te maken. Dat blijkt uit het antwoord van demissionair minister Klink (Sport, CDA) op Kamervragen.

Tot nu toe heeft Klink steeds beweerd dat het WK kan worden georganiseerd binnen de 'bestaande nationale en internationale regelgeving'. Nu blijkt echter dat de wet moet worden aangepast om fiscale vrijstellingen voor de FIFA mogelijk te maken.

Verwarring

In de Tweede Kamer is geïrriteerd gereageerd. 'De minister heeft steeds de indruk gewekt dat er geen wetten hoefden te worden veranderd', zegt Kamerlid Helma Neppérus (VVD). 'Mijn verwarring wordt steeds groter.' De VVD wil nader overleg met de minister.

Conform de toezeggingen van het kabinet betaalt de FIFA geen cent belasting in Nederland: geen enkele rijksbelasting, geen enkele lokale heffing en geen btw. Ook iedereen die door de FIFA of het organisatiecomité wordt ingehuurd, is vrijgesteld van loonbelasting. Het bedrag dat hiermee is gemoeid kan oplopen tot 300 miljoen euro, meldde Klink eerder.

Sommige vrijstellingen passen wel binnen de huidige wetgeving, schrijft Klink nu. Zo hoeven buitenlandse spelers in Nederland nooit loonbelasting te betalen. Voor andere ontheffingen 'zal wijziging van wet- en regelgeving nodig zijn.' Aanpassing van Europese regels is niet mogelijk. Zo beschouwt de EU het kwijtschelden van BTW als verboden staatssteun. Nederland omzeilt die regel door de betaalde BTW later aan de FIFA terug te betalen.

Burgemeester Aboutaleb ontvangt de FIFA-delegatie in De Kuip (Raymond Rutting / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.