Wet die kindhuwelijken moet verbieden te 'anti-islamitisch'

Een poging om kindhuwelijken in Pakistan te verbieden is gestaakt na sterke weerstand van een religieuze organisatie, die de wet 'anti-islamitisch' noemde.

Redactie
De wereldwijde organisatie 'Girls Not Brides' verzet zich tegen kindhuwelijken. (archieffoto) Beeld afp
De wereldwijde organisatie 'Girls Not Brides' verzet zich tegen kindhuwelijken. (archieffoto)Beeld afp

De voorgestelde wet eiste zwaardere straffen voor mannen die in het huwelijk zouden treden met minderjarigen en verhoogde de huwbare leeftijd voor meisjes naar 18 jaar. Op dit ogenblik mogen meisjes trouwen vanaf 16 jaar, voor jongens is dat 18.

'Godslasterlijk'
Marvi Menon, de politica die de wet voorstelde, is lid van de Pakistaanse Moslimliga, de meerderheidspartij in de huidige regering. Ze trok haar voorstel echter weer in nadat de Raad voor Islamitische Ideologie de wet 'godslasterlijk' noemde, zo schrijft The Independent.

De Raad verwierp de wet unaniem omwille van 'zuiver religieuze redenen'. Voorzitter Mohammad Khan Sheerani zei dat de wet strijdig was met de islamitische leer. 'Het parlement kan geen wet creëren die ingaat tegen de leer van de heilige Koran', zei hij.

In mei 2014 oordeelde de Raad voor Islamitische Ideologie nog dat meisjes vanaf de leeftijd van negen jaar kunnen huwen als 'als ze duidelijk tekenen van puberteit vertonen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden