Westminster krijgt eigen Watergate-schandaal

Westminster krijgt een eigen Watergate-schandaal. Een staflid van de Labour-partijleiding zou hebben ingebroken in het kantoor van Labour-kamerlid Seema Malhotra, zo meldt de Engelse zondagskrant The Observer. De sociaaldemocrate heeft Lagerhuisvoorzitter John Bercow gealarmeerd.

Jeremy Corbyn.Beeld ap

Het is het jongste incident in een bittere strijd binnen de oppositiepartij, waar voor de tweede zomer op rij een leiderschapsverkiezing plaatsvindt. Labour-leider Jeremy Corbyn weet zich daarbij gesteund door de leden, maar zijn fractie kan de 67-jarige socialist niet luchten of zien.

Financieel specialiste Malhotra zat tot voor kort in het schaduwkabinet, waar ze diende onder John McDonnell, de tweede man achter Corbyn. Na het verloren referendum over het EU-lidmaatschap was ze één van de tientallen leden van het schaduwkabinet die aftrad uit onvrede met het leiderschap van Corbyn. Na deze leegloop kreeg een interne motie van wantrouwen jegens Corbyn de steun van liefst tachtig procent van de Labour-fractie. De leider was echter onvermurwbaar. Met behulp van de leden wil hij de partij vanaf de bodem opnieuw opbouwen.

Bedreiging en intimidatie

Malhotra en haar assistenten kregen te maken met bedreigingen en intimidatie vanuit Corbyns hoek. De vermeende inbraak is een voorlopig dieptepunt en doet denken aan de inbraak van Richard Nixons personeel bij de Democratische Partij, het Watergate-schandaal begin jaren zeventig. 'Ik heb ontdekt dat assistenten van Corbyn en McDonnell zonder toestemming mijn parlementskantoor hebben betreden,' zei de 43-jarige afgevaardigde in een verklaring.

Bij The Andrew Marr Show heeft McDonnell gezegd dat het om een misverstand ging. Na dat Malhotra ontslag had genomen uit het schaduwkabinet, dacht de kantoormanager dat ze naar een andere kamer aan het verhuizen was - er stonden kartonnen dozen voor de deur - waarna ze er haar intrek had genomen. Tijdens het interview richtte de vice-leider zicht rechtstreeks tot de camera om partijgenoten op te roepen op te houden met ruzie maken.

John McDonnellBeeld photo_news

Strijd om leiderschap

Vorige week ging de strijd tussen leider Jeremy Corbyn en zijn uitdager Owen Smith van start. Het is vrijwel zeker dat Corbyn de meeste steun geniet onder de leden. In de twee dagen voor het startsein hebben nog eens 180 duizend mensen zich voor een bedrag van 25 pond bij Labour aangesloten zodat ze kunnen stemmen. Dat zijn veelal Corbynista's. Een jaar geleden kreeg Corbyn 59 procent van de stemmen en nu bestaat de kans dat dat percentage nog hoger zal uitvallen. De partij maakt de uitslag op 24 september bekend, een dag voor het jaarlijkse partijcongres.

Wanneer Corbyn inderdaad wint, betekent dit dat er een partij binnen een partij is ontstaan. Er bestaat een kans dat de gematigde sociaaldemocraten een eigen partij gaan vormen. Het alternatief is dat aanhangers van Corbyn, die veel macht hebben binnen plaatselijke partijafdelingen, 'ongehoorzame' kamerleden zullen deselecteren. Het veranderen van de partij heeft bij Corbyn voorrang. Voor hem is het winnen van parlementsverkiezingen, wat onmogelijk is onder zijn leiding, voorlopig geen prioriteit. De prijs van landsbestuur is immers het deels opgeven van idealen.

Owen SmithBeeld reuters

Schaduwzijde

De bijeenkomsten van Corbyn trekken volle theaterzalen, zoals gisteren nog in Manchester. Het enthousiasme van zijn veelal jeugdige aanhang is aanstekelijk, maar de schaduwzijde is de intimidatie vanuit militante, extreem-linkse hoek. Zo verdween er een baksteen door de ruiten van het kantoor van Angela Eagle, het kamerlid dat Corbyn als eerste had uitgedaagd. Ze kreeg te maken met doodsbedreigingen en homofobe verwensingen. Op aanraden van de politie houdt ze geen spreekuur meer voor de kiezers in haar kiesdistrict aan de Merseyside.

Corbyns 'aardiger politiek' is niet in de praktijk gebracht. De leider zelf bleek begin dit jaar het kamerlid Thangam Debbonaire, tijdens haar behandeling voor kanker, zonder haar medeweten te hebben aangesteld als woordvoerder Kunstzaken - om haar een dag later weer te ontslaan omdat hij de functie al bleek te hebben vergeven. Vervolgens deed hij het voorkomen alsof ze zelf ontslag had genomen, hetgeen haar op felle kritiek van de Corbyn-aanhangers kwam te staan. Niet zozeer Corbyns progressieve ideeën, alswel zijn slappe leiderschap roepen kritiek op.

Zijn maat McDonnell vergat de 'kinder politics'-doctrine onlangs door tegenstanders van Corbyn 'fucking useless' te noemen. Fractiemanager Vicky Foxcroft, kreeg een telefoontje van een anonieme beller die aankondigde naar het kantoor in Lewisham te komen en haar in elkaar te schoppen als ze Corbyn niet steunt. Volgens vakbondsleider Len McCluskey zit de geheime dienst MI5 achter de pogingen om Corbyn weg te krijgen. Tijdens een interview met Newsnight zei Corbyn te genieten van de strijd binnen de partij.

Lees ook

Jeremy Corbyn mag automatisch deelnemen aan de strijd om het leiderschap van de Britse Labour Party. Dat heeft het partijbestuur bepaald in een geheime stemming die plaatsvond na een halve dag vergaderen.

Angela Eagle trok zich terug uit de leiderschapsstrijdBeeld epa
Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden