Westkapelle hield het stil

Door de besloten cultuur van Westkapelle kon een inwoner honderd jongens misbruiken zonder dat iemand ingreep.


De gevoeligheid voor seksueel misbruik is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het onderzoek naar misbruik in de rooms-katholieke kerk haalde zaken naar boven die decennia daarvoor onder het tapijt waren geveegd. De maatschappelijke verontwaardiging hierover was enorm.


In merkwaardig contrast hiermee staat de zedenzaak in het Zeeuwse Westkapelle, waar een inwoner bekend heeft dat hij ongeveer honderd jongens misbruikt heeft. In het dorp keek niemand daar van op. De man stond bekend als 'Joos Flikkerdoos'. Iedereen wist dat hij een 'ongezonde' belangstelling voor minderjarige jongens koesterde. Maar toen de zaak aan het licht kwam, richtte het ongenoegen van veel dorpelingen zich tegen het Openbaar Ministerie, dat Westkapelle in een kwaad daglicht zou plaatsen.


In een besloten gemeenschap schamen slachtoffers zich vaak om met het misbruik naar buiten te komen, blijkt uit het onderzoek, zeker als het om homoseksuele contacten gaat. De gemeenschap neemt een houding aan die het midden houdt tussen weten en niet-weten. Men voelt aan dat er iets niet deugt, maar kijkt liever de andere kant op, omdat de waarheid te pijnlijk en te genant wordt gevonden.


De verdachte uit Westkapelle ging naar de gereformeerde kerk, maar geloof lijkt hier veel minder belangrijk dan de besloten cultuur van het dorp. Ook drugszaken zijn in Westkapelle moeilijk oplosbaar, omdat de politie als buitenstaander wordt beschouwd.


Een sterke sociale binding heeft heel goede kanten, zoals de burgemeester constateerde, maar ook heel slechte. Door misstanden met de mantel der liefde te bedekken, worden slachtoffers aan hun lot overgelaten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden