Westers

Bij de beschuldigende vinger die door velen naar Israël wordt geheven in het conflict met de Palestijnen moet een duidelijke kanttekening worden geplaatst....

DORDRECHT H. Rubingh

Wie in de westerse wereld nieuwe kolonisaties afwijst en geen begrip heeft voor de manier waarop Israël de vestiging van een Palestijnse staat tegenwerkt, moet bedenken dat bij omgekeerde machtsverhoudingen de Israëli's allang tot de laatste man zouden zijn afgeslacht. De lange reeks wandaden van Palestijnse fanatici, zoals het opblazen van een bus met schoolkinderen, zal niet gemakkelijk worden vergeten.

Een geheel andere kwestie is de onbegrijpelijke domheid van de Israëlische politiek, zoals het verder uitbouwen van nederzettingen, waardoor men voor het oog van de wereld in elk geval de schijn tegen heeft. Men is blijkbaar blind voor de krachten van deze tijd en wil niet begrijpen dat een beweging waarvoor de tijd rijp is, niet te stuiten valt. Dit is de tijd waarin een volk een eigen land en staat niet kunnen worden ontzegd. Wie dat toch probeert, trekt aan het kortste eind. Maar wie inspeelt op de geest van de tijd heeft een machtige bondgenoot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden