Westerstormen volgen kan alleen dankzij de regionale omroepen

In de haven van Urk sloeg gisterochtend de Ark van Noach van de trossen. Door de westerstorm werden de bolders waaraan het gevaarte (70x10x13 meter) lag vastgemeerd finaal uit de grond getrokken en toen was er geen houden meer aan. De Ark van Noach raakte op drift en ramde aan de overkant een paar zeilboten. De zeven opvarenden van de Ark van Noach konden door de toegesnelde reddingsboot van boord worden gehaald.

Zo je bij natuurgeweld van een hoogtepunt mag spreken, dan was dat woensdag de losgeslagen Ark van Urk.

Marjan van Ens van Omroep Flevoland was de hele dag op Urk en hield ons op de hoogte. Ze had de klassieke pose aangenomen van de stand-uppende verslaggever in de storm: microfoon goed voor de mond, rechterhand aan het oor om de vragen uit de studio te kunnen horen. Prima. 'De Ark van Noach is losgeraakt en iedereen vraagt zich af: hoe kán dat nou?' Daarmee was de toon gezet: Marjan van Ens zou Urk niet verlaten voor zij een afdoend antwoord op die vraag had gekregen, dat was duidelijk.

Wil je een dag als die van gisteren goed monitoren, dan kun je niet zonder de regionale omroepen. Die hebben mensen op de plaatsen waar het gebeurt - in Hilversum hebben ze toch de neiging naar de geijkte plekken te gaan voor een stormimpressie: meestal de haven van IJmuiden.

Havenmeester Eef de Vries was de eerste die door Marjan van Ens voor de microfoon werd gehaald voor een scherpe ondervraging. 'Een grote windvlaag en daar ging-ie', zei Eef de Vries. Ja, dat kon wel wezen, maar Van Ens had vernomen dat er enkele weken geleden ook al een bolder uit het talud was getrokken door de Ark van Noach, dus eh... Dat klopt, zei De Vries, maar 'we hebben het maximale gedaan'. Soms, zei hij, 'is de natuur gewoon sterker'.

Dat vond ik een mooi motto van de dag. Je doet wat je kunt, maar je moet ook sportief je verlies nemen.

Voor het eerst in de historie waren alle vijf onze waterkeringen gesloten, inclusief de Oosterscheldekering en de opblaasbare 'balgstuw' bij Ramspol. Het bestaan van deze balgstuw was me tot dusver ontgaan, maar gelukkig was Omroep Flevoland ook hier aanwezig. Ja hoor, daar lag-ie, als een rots in de branding. Omroep Zeeland was erbij toen de 62 schuiven van de Oosterscheldekering naar beneden gingen - een groots moment dat alleen werd overtroffen door de sluiting van de magistrale Maeslantkering, live op Facebook met NOS-verslaggever Ardy Stemerdink in een glansrol. Alleen miste die het moment suprème, omdat hij juist met de rug naar het grote gebeuren de nieuwe minister van V&W stond te interviewen. 'Hé, nou is-ie dicht', zei Ardy, toen hij zich had omgedraaid. Ja hallo, je bent de best beveiligde delta ter wereld of niet. Kun je moeilijk wachten tot Ardy Stemerdink eindelijk klaar is, want dan staan ze in Rotterdam al tot hun knieën in het water.

De Ark van Urk ramde enkele plezierjachten.Beeld anp

Ook opmerkelijk was het interview op Omroep Brabant met boswachter Thomas van der Es van de Lagekadepolders. Die waren ondergelopen. De dieren waren al gevlucht, zei Thomas, waarna hij verklaarde bij een eerdere overstroming een haas in een boom te hebben zien zitten.

'Er hadden verschrikkelijke dingen kunnen gebeuren', zei Marjan van Ens op Urk. Maar Wim van Eck van de brandweer wilde niet verder gaan dan dat de zaak zou worden onderzocht. 'Er zijn nog wel dieren op het schip', schreef de NOS over de ontruimde Ark van Noach. Dat tamelijk essentiële detail had Marjan van Ens even gemist.

In het bos bij kasteel Drakesteijn was een boom omgewaaid. 'Prinses Beatrix ongedeerd', meldde RTV Utrecht.

De Ark van UrkBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden