Westerse wereld reageert gemengd op vonnis

Het doodsvonnis dat zondag is uitgesproken tegen de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein is veelal met instemming begroet door de westerse landen...

ANP/AFP/RTR

‘Het is een goede dag voor het Iraakse volk’, liet woordvoerder Tony Snow van het Amerikaanse Witte Huis weten. Volgens hem is er nu ‘absoluut bewijs’ dat er sprake is van een ‘onafhankelijke rechtelijke macht in Irak’ die eerlijk en open functioneert.

‘Een voormalige dictator die door miljoenen werd gevreesd, die zijn eigen burgers doodde zonder genade of gerechtigheid, die oorlogen begon tegen buurlanden, heeft verantwoordelijkheid moeten afleggen in zijn eigen land’, liet eerder de zeer invloedrijke Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad, weten.

Groot-Brittannië reageerde eveneens instemmend op de vonnissen. ‘Ontstellende misdrijven zijn begaan door het regime van Saddam Hussein. Het is goed dat zij die van de misdrijven tegen het Iraakse volk zijn beschuldigd, Iraakse gerechtigheid moeten ondergaan’, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett.

In Moskou klonken waarschuwende woorden. De voorzitter van de parlementaire commissie voor Buitenlandse Zaken, Konstatin Kostsjev, zei tegen Radio Moskou Echo dat het ‘catastrofale gevolgen kan hebben voor Irak als Saddam Hussein wordt opgehangen’. Hij waarschuwde dat het vonnis het Arabische land nog verder zal verdelen omdat de soennieten het oordeel van de rechtbank niet zullen erkennen.

De VN-gezant voor de Mensenrechten Louise Arbour riep Irak zondag op de doodsvonnissen niet uit te voeren. ‘Een geloofwaardige beroepsprocedure is een essentieel onderdeel van de garantie op een eerlijke rechtsgang. Wat de uitkomst van een beroep ook mag zijn, ik hoop dat de regering een moratorium op de executies in acht wil nemen.’

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero wees op de oppositie van de Europese Unie tegen de doodstraf. ‘Net als elke politiek leider moet Saddam Hussein verantwoording afleggen voor zijn acties. Maar de doodstraf wordt niet overwogen door de Europese Unie en wordt in ons land niet goed begrepen.’

Ook Frankrijk vreest dat het vonnis de sektarische strijd in Irak nog zal verergeren. ‘Ik hoop dat deze beslissing niet tot nieuwe spanningen zal leiden en dat de Irakezen terughoudendheid zullen betrachten’, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden