Westerse methoden van communicatie en informatie leiden tot niets in Bijlmer; Zwarte groepen maken witte fouten

Twaalf thermoskannen koffie en heet water voor thee zijn klaargezet. In de zaal zitten zes belangstellenden tegenover zes forumleden. Ze praten over de nieuwe samenleving die de Bijlmer moet worden, een stad waar wit en zwart zich bij elkaar thuis voelen....

Van onze verslaggever

Sietse van der Hoek

BIJLMER

Tweede bijeenkomst. Opnieuw staan twaalf thermoskannen klaar. Forumvoorzitter Glenn Willemsen had in zijn inleiding weer het beeld willen gebruiken van de Bijlmer als 'een huis voor een giraffe, dat zo verbouwd moet worden dat er ook een olifant in kan - of omgekeerd'. Hij begint er niet eens aan. Dit keer is maar één geïnteresseerde komen opdagen.

Het Zwart Beraad en het Allochtonen Breed Overleg (ABO) hadden gezamenlijk de politiek, dat wil zeggen: de stadsdeelraad, ideeën en wensen gepresenteerd omtrent emancipatie, multiculturalisatie, participatie, machtsdeling, zwart aandeelhouderschap in Blaka Foto, de Surinaamse naam voor de zwartste stad van Nederland.

De Bijlmermeer wordt voor een paar miljard gulden vernieuwd: ruimtelijk, bouwkundig, sociaal-economisch, cultureel, bestuurlijk. De leidende gedachte achter de voorstellen van Zwart Beraad en ABO is dat zo'n alomvattende vernieuwing van de Bijlmer-samenleving tot mislukken is gedoemd als die van bovenaf wordt geregeld en geen draagvlak heeft bij de multi-etnische bevolking.

Die fout van het witte bestuur zouden de twee zwarte pressiegroepen niet maken. Ze schreven vier bijeenkomsten uit voor 'het veld': de kerken, de maatschappelijke organisaties, de burgers, en de vierde voor de politici.

Vijftig kerken en religieuze groeperingen waren aangeschreven. Drieënhalf lieten zich zien. Een Ghanese kerk, de Evangelische Broeder Gemeente, de katholieke, en een meneer die niet precies kon zeggen of hij nou de Victory Outreach Church vertegenwoordigde of een recente afsplitsing ervan. Samen zes personen.

Later kwam daar nog Jan de Jonge bij, CDA-raadslid en enige kenner van de religieuze rijkdom in Amsterdam-Zuidoost. Hij wist wat eraan had geschort: de uitnodigingen waren pas een week tevoren verstuurd en ook nog in het Nederlands gesteld. 'Maar', bemoedigde hij, 'ga door. Wij hebben er tachtig jaar over gedaan om ons te bevrijden van de Spanjaarden.'

Een paar weken eerder had de Projectgroep Kraaiennest de dertig religieuze genootschappen in de K-buurt genood voor een vergadering over afbraak, nieuwbouw en herhuisvesting van gebedsruimten. Concreter en directer van belang kon het onderwerp niet zijn. Alleen de Pinkstergemeente was present.

Begin vorige week zouden de maatschappelijke organisaties hun mening geven over de revolutionaire plannen van Zwart Beraad en ABO voor de Umwertung aller Werte in de Bijlmer. Zegge en schrijve één vertegenwoordiger liet zijn gezicht zien in de akelig lege raadzaal van het stadsdeelkantoor.

Westerse, formeel-bureaucratische methoden van communicatie en informatie leiden tot niets in de Bijlmer. Alleen personages van naam en met een gezicht kunnen de omgeving mobiliseren voor iets wat de ogenblikkelijke realiteit van elke dag te boven gaat. ABO-man Roel Luqman: 'Zelfs als mijn dochter zou trouwen, moet ik voor de bruiloft geen brieven sturen. Nee, naar de deuren gaan. Met twee kruidnagelen en een handje rijst. Zoals in Suriname. Dan pas komen ze.'

Vandaag is het de beurt aan de stem des volks. Dan zijn de burgers van de Bijlmer uitgenodigd te zeggen wat ze vinden van Zwart Beraad en ABO. En volgend jaar maart zijn er verkiezingen voor een parlement in Amsterdam-Zuidoost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden