Westerse landen moeten christenen in Pakistan helpen

Christenen hebben het moeilijk in Pakistan en worden stelselmatig achtergesteld ten opzichte van hun islamitische landgenoten. Hoeveel erger moet de onderdrukking worden voordat er eens ingegrepen wordt?

Door de dood van Osama bin Laden was in Pakistan de aandacht even afgeleid van Asia Bibi, de christelijke moeder van vijf kinderen die tot dood door ophanging is veroordeeld wegens blasfemie. De vrouw wordt in de gevangenis bedreigd door extremistische moslims. Die hebben een prijs op haar hoofd gezet en dreigen de gevangenis op te blazen om haar te doden. Daar dachten ze dus door de dood van Osama even niet aan en daardoor werden er twee dingen mogelijk. Asia Bibi kon medische verzorging krijgen en een van haar dochtertjes kon haar bezoeken en een bosje bloemen voor Moederdag brengen.

Compass Direct News publiceerde onlangs een reportage over de blasfemiewetten in Pakistan. Daar is al veel over geschreven. Vooral is er terechte aandacht voor het misbruik dat van deze wetten wordt gemaakt om bijvoorbeeld een zakelijke concurrent uit te schakelen of iemand waarmee je ruzie hebt voorgoed de mond te snoeren. Het artikel van Compass Direct News ging over de gevolgen van de blasfemiewetten voor kinderen.

Het blijkt dat christenen hun kinderen al sinds jaar en dag niet alleen over Jezus vertellen maar ook over de antwoorden die zij moeten geven wanneer hen een vraag over geloofszaken wordt gesteld. Christenen laten hun kroost bepaalde vraag en antwoord formules uit het hoofd leren. En de kinderen wordt op het hart gedrukt nooit deel te nemen aan discussies over religie. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt want christenen wordt constant gevraagd naar hun visie op de islam en op Mohammed. Ik ben een christen en heb alleen de Bijbel gelezen, is het beste antwoord.

Angst
Dergelijke ingestudeerde antwoorden blijken steeds minder goed te werken en de angst onder christenen groeit. Kinderen groeien op in de wetenschap dat zij constant in de gaten worden gehouden en dat iedere vergissing, zelfs een spelfout of een verspreking tijdens de op sommige scholen ook voor christenen verplichte Koranlessen, fataal kan zijn. De situatie is zo ernstig dat er ouders zijn die besluiten om hun kinderen helemaal niets over Jezus te vertellen en alles over de blasfemiewetten.

Wie zich als christelijk kind zo onopvallend mogelijk beweegt, zich onderdanig gedraagt en zich dom houdt, maakt een kans om ongeschonden zijn schooltijd door te komen al zal dat in sommige streken zonder vriendjes of vriendinnetjes zijn. Het is namelijk beter om zo min mogelijk contact te hebben met moslimfamilies want het minste of geringste kan aanleiding zijn tot conflict en uit een ruzie kan een beschuldiging van blasfemie voortkomen.

Achterstand
Wanneer een kind zich door dit alles niet laat afleiden en uiteindelijk een goed examen doet op de middelbare school kan het een aanvraag tot toelating tot een Pakistaanse universiteit doen. Dan merkt de jongere dat hij een achterstand heeft, alleen omdat hij een christen is. Dat zit zo. Moslimleerlingen die zeggen dat zij Hafiz-e-Quran zijn (ze zijn bezig de Koran uit het hoofd te leren), krijgen 20 procentpunten extra die meetellen voor toelating.

Wanneer die dus een score voor het eindexamen hebben gehaald van 57 procent, wordt dit verhoogd tot 77 procent. Een christen die zonder deze voordelen op eigen kracht een score van 76,8 procent haalt, legt het dan af. Het is bijzonder moeilijk om daar tegenop te studeren.

Dat christenen en andere religieuze minderheden in Pakistan tweederangs burgers zijn, wordt ook door de meerderheid geweten. Het woord van een moslim is meer waard dan dat van een christen en christenen worden niet goed beschermd. Er worden nogal wat christelijke meisjes seksueel lastiggevallen. Christelijke meisjes lopen het gevaar om ontvoerd te worden, verkracht, zwanger gemaakt en gedwongen om zich te bekeren en met hun belager te trouwen. In de meeste gevallen weigert de politie een aangifte van deze zaken op te nemen.

Wraakacties
Door de dood van Osama lopen christenen in Pakistan het gevaar om doelwit van wraakacties te worden omdat zij als representanten van het Westen worden gezien. Voor datzelfde Westen heeft de positie van christenen in landen als Pakistan geen enkele prioriteit. Christenen mogen door moslims dan als verlengstuk van het Westen worden gezien, het Westen zelf voelt geen lotsverbondenheid met hen. Er wordt gezegd dat de situatie van christenen in Pakistan zal verslechteren als vanuit westerse landen kritiek op hun situatie wordt geleverd. Maar is dat werkelijk een reden om niets te doen?

In Pakistan kon een meisje haar moeder in de gevangenis een bosje bloemen brengen en haar even omhelzen maar om dat mogelijk te maken moest wel eerst de beroemdste terroristenleider te wereld worden gedood. Hoeveel erger moet de onderdrukking en vervolging van christenen worden, voordat er aangedrongen wordt op ingrijpen en voorwaarden worden verbonden aan steun en hulp vanuit de VS en de EU aan Pakistan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.