Westerse donoren geven minder geld aan ontwikkelingshulp

Als ontwikkelingslanden in 2015 de millenniumdoelen niet halen, is dat te wijten aan westerse donoren die hun financiële beloften niet nakomen. Dat verwijt klinkt uit een rapport van de Verenigde Naties over de voortgang van de millenniumdoelen. Voor het eerst in lange tijd nam in 2011 het totale bedrag aan officiële ontwikkelingshulp af; met 3 procent.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon tijdens een bijeenkomst over de millenniumdoelen in Seoul (2010).Beeld EPA

'De voortdurende economische crisis begint zijn tol te eisen van internationale ontwikkelingssamenwerking', zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon. 'Maar fiscale bezuinigingen moeten niet gebeuren over de rug van armen.' Volgens Ban biedt het rapport een verontrustend beeld van een 'verzwakt mondiaal partnerschap', zoals dat in een van de millenniumdoelen heet.

De 23 donorlanden hebben vorig jaar 134 miljard dollar (102 miljard euro) hulp gegeven, waardoor een tekort van 167 miljard dollar (128 miljard euro) overblijft. De grootste teruggang laten Griekenland (39 procent) en Spanje (33 procent) zien, die lijden onder een zware economische crisis. Daarna volgen Oostenrijk (14 procent) en België (13 procent), vooral door bezuinigingen op schuldenkwijtschelding. De Japanse hulp gaat ook 11 procent terug, na een flinke stijging vorig jaar.

Alleen Zweden, Noorwegen, Luxemburg, Denemarken en Nederland gaven meer ontwikkelingshulp dan de beloofde 0,7 procent van het bnp, al is van landen zoals Nederland al bekend dat er gekort gaat worden. Sommige landen zijn juist meer gaan geven, zoals Australië, Duitsland, Italië, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland, en ook Groot-Brittannië wil nog steeds naar de 0,7 procent toewerken.

Andere geldbronnen
De opstellers van het rapport roepen landen op hun hulp vooruit te plannen, zodat het transparant is voor ontwikkelingslanden. Daarnaast wil de organisatie dat er andere geldbronnen worden aangeboord, zoals hulp van niet-westerse landen en van filantropische fondsen. Dat is moeilijker te meten. De VN schat dat niet-traditionele donoren 7 miljard dollar (5,3 miljard euro) gaven in 2011. Geld van filantropen wordt geschat op 30 tot 56 miljard dollar (23 tot 43 miljard euro). Welke landen wel en niet hun verplichtingen nakomen, is te zien op de VN-website over de millenniumdoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden