NIEUWSBELARUS

Westerse diplomaten ‘bewaken’ Belarussische schrijver en Nobelprijswinnaar Aleksijevitsj in haar huis

De Belarussische schrijver en Nobelprijswinnaar Svetlana Aleksijevitsj wordt voortdurend ‘bewaakt’ door westerse diplomaten, onder wie de Nederlandse zaakgelastigde Erik-Jan van Oosterhout. Dat bevestigde minister Blok van Buitenlandse Zaken na afloop van de ministerraad.

Peter Giesen
Svetlana Aleksijevitsj in haar huis in Minsk.  Beeld EPA
Svetlana Aleksijevitsj in haar huis in Minsk.Beeld EPA

‘Om te voorkomen dat ook zij wordt opgepakt en verdwijnt, wordt ze voortdurend begeleid door westerse diplomaten, dus ook door de Nederlandse zaakgelastigde’, aldus Blok. De diplomaten zijn in het appartement van de Nobelprijswinnaar aanwezig. Svetlana Aleksijevitsj is het enige lid van de coördinatieraad van de oppositie in Belarus dat nog niet is opgepakt, verdwenen of gedwongen het land te verlaten.

De 72-jarige Aleksijevitsj won in 2015 de Nobelprijs voor de literatuur. Haar bekendste boek is Het einde van de rode mens, waarvoor ze honderden mensen interviewden over hun leven tijdens en na het Sovjettijdperk. Aleksijevitsj heeft zich nooit met politiek bemoeid, maar na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van 9 augustus liet ze haar stem horen. Ze riep president Loekasjenko op om af te treden. ‘Ga weg voor het te laat is, voor u het land in een verschrikkelijke afgrond hebt gestort, in de afgrond van een burgeroorlog. Niemand wil bloed. U wilt alleen macht. En het is uw verlangen naar macht dat bloed vereist’, zei Aleksijevitsj voor Radio Free Europe/Radio Liberty, een door de Amerikaanse regering gesponsorde zender die ook in Belarus te beluisteren is. Daarnaast trad ze toe tot een coördinatieraad die overgang naar een democratie zou moeten begeleiden. De Belarussische autoriteiten stelden een strafrechtelijk onderzoek naar deze raad in.

Svetlana Aleksijevitsj met een deel van de diplomaten die bij toerbeurt bij haar waken.  Beeld EPA
Svetlana Aleksijevitsj met een deel van de diplomaten die bij toerbeurt bij haar waken.Beeld EPA

Volgens Aleksijevitsj werd ze lastig gevallen met telefoontjes en belden mensen bij haar aan. Ook zouden gemaskerde mannen geprobeerd hebben haar huis binnen te vallen. Daarop boden westerse diplomaten bescherming aan.

Blok heeft naar eigen zeggen deze week nog gebeld met zijn Belarussische ambtgenoot en benadrukt ‘dat de bevolking zich vrij moet kunnen uitspreken, en dat het onacceptabel is dat mensen worden opgepakt en verdwijnen’. Volgens Blok heeft de Belarussische minister niet geklaagd over de actie van de diplomaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden