Westerschelde verdeelt PvdA

Zeeuwse Statenleden zitten in de maag met partijlijn...

Van onze verslaggeverRon Meerhof Ron Meerhof

Den Haag De Zeeuwse PvdA en delen van de Tweede Kamerfractie generen zich voor de koers van de partij in de Westerschelde-kwestie. Verzet tegen het voornemen om de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen terug te geven aan het water is schadelijk voor de relatie met de Belgen en verraad aan het eigen verleden.

‘De Zeeuwse PvdA vindt dat het klaar moet zijn’, zegt fractievoorzitter Peter Holtring van de PvdA-Statenfractie. ‘Wij kunnen ons vinden in de aanbevelingen die de commissie-Nijpels in april deed.’ Ook Kamerlid Luuk Blom ziet, net als Nijpels, geen alternatief voor ontpoldering van Hedwige: ‘Er lag een werelddeal. Meer zeg ik niet.’

De ‘werelddeal’ slaat op het akkoord dat de Zeeuwse PvdA-gedeputeerde Thijs Kramer kort voor zijn dood in 2006 sloot. De Westerschelde wordt uitgebaggerd zodat de Antwerpse haven weer goed bereikbaar is en ter compensatie wordt elders in de zeearm 600 hectare ‘nieuwe’ natuur gemaakt. Zeeland zou ook nog 300 miljoen euro ontvangen.

Maar Kramer kwam tijdens een vakantie in China onder een rotsblok, het momentum kalfde af en met de verkiezingen van 2006 in zicht zwichtte het CDA voor de protesten in de achterban.

In 2007 nam Lia Roefs de portefeuille over in de PvdA-Kamerfractie. Zij en fractievoorzitter Hamer besloten dat er toch eerst naar alternatieven moest worden gekeken. Twee eerdere Zeeuwse rapporten hadden geen alternatief opgeleverd. Ook de commissie-Nijpels concludeerde in april van dit jaar dat onder water zetten van de Hedwigepolder ‘verreweg’ de beste optie was. Nijpels drong aan: besluit nou toch eens.

Maar het kabinet besloot verrassend tot een andere oplossing: aanleg van schorren. Een PvdA-fractielid dat anoniem wil blijven: ‘En zo wordt het werk van Kramer om zeep geholpen. Veel te veel drama voor zo’n poldertje onder de rook van de chemische industrie.’

De milieubeweging liep naar de Raad van State en won. Het baggerwerk mocht niet beginnen. De Belgen woest. De Zeeuwse commissaris van de koningin Peijs (CDA) gaf hun groot gelijk.

‘Zwaar overdreven, allemaal’, zegt Roefs. ‘Van haar verwacht ik eerder dat ze sust dan olie op het vuur gooit. Die vertraging is de schuld van de milieubeweging. We verdiepen die Westerschelde heus wel. Als het niet anders kan, ontpolderen we. Maar we zijn bezorgd over het draagvlak.’

Blom: ‘Kramer zei altijd dat verlangen naar draagvlak de natuurlijke vijand van ambitie is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden