Westers prestigeverlies

Kadhafi's troepen rukken op naar Benghazi, het laatste bolwerk van het verzet. Een no-flyzone komt al bijna te laat.


Er is goed nieuws en er is slecht nieuws voor de Libische opstandelingen. Het goede nieuws is dat de Veiligheidsraad van de VN donderdagavond laat een no-flyzone boven Libië afkondigde. De Amerikanen pleiten zelfs voor extra militaire maatregelen ter bescherming van de burgerbevolking. Het slechte nieuws is dat het er bijna niet meer toe doet. De opstandelingen hebben de laatste dagen snel terrein verloren. Hun laatste bolwerk, de stad Benghazi in het oosten van het land, ligt nu in het vizier van Kadhafi's troepen.


Wie de rebellen voor de camera ziet paraderen, kan moeilijk hevig verbaasd zijn over het verloop van de strijd. Hun geloof in de rechtvaardigheid van de missie is duidelijk omgekeerd evenredig aan de kwaliteit van hun bewapening en hun militaire vaardigheid. Hoe groot het isolement van het bewind ook was drie weken geleden, het hield wel de elitetroepen met de krachtigste wapens aan zijn zijde. Daartegen blijkt het verzet niet opgewassen, alle geestdrift ten spijt.


Had dit voorkomen kunnen worden als de Veiligheidsraad, of desnoods alleen de NAVO met steun van de Arabische Liga, tijdig had besloten tot een vliegverbod, zodat Kadhafi in elk geval zijn luchtmacht niet had kunnen inzetten? Die vraag laat zich niet met stelligheid beantwoorden. Er moet ook niet lichtvaardig worden geoordeeld over het afkondigen en realiseren van een no-flyzone (annex no-shipszone). Het is een substantiële stap, die de deur openzet naar een directere vorm van interventie.


Maar er kan geen twijfel bestaan over het prestigeverlies dat met name het Westen lijdt door het bewind-Kadhafi wel als een abject anachronisme te betitelen en de oppositie uit te roepen tot de hoop (of zelfs de enige wettige stem) van de natie, maar lang toe te kijken hoe de verafschuwde dictator hardhandig orde op zaken stelt. Dat prestigeverlies is groter dan de blikschade die vermoedelijk zou zijn opgelopen met een eerdere luchtoperatie. Om maar te zwijgen van de terugslag die Kadhafi's comeback heeft op de Arabische democratiseringsbeweging.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden